Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

howards_end_rerelease_trailer_-_nederlands_ondertiteld

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Howards End

Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitteren in dit fraai vormgegeven kostuumdrama vol liefdesverwikkelingen en onderhuidse klassenconflicten aan de vooravond van WOI. De film toucheerde maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor Beste Actrice. De heruitbreng van James Ivory’s verfilming van E. M. Forsters gelijknamige roman valt samen met de 25ste verjaardag van de film, die onlangs digitaal werd gerestaureerd (4K).

Emma Thompson speelt Margaret Schlegel, een vrouw uit de middenklasse die trouwt met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry (Anthony Hopkins), een meer dan bemiddelde zakenman. Henry is terribly old fashioned, Margaret een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al is haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement. Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed – Margaret erft Howards End na het overlijden van Henry’s eerste vrouw – en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk.

Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt. De film werd genomineerd voor negen Oscars, waarvan er drie werden verzilverd (beste art-direction, beste vrouwelijke hoofdrol en beste niet-originele scenario). Emma Thompson won ook een Golden Globe voor haar vertolking van de rol van Margaret Schlegel, Helena Bonham Carter kreeg een BAFTA Award (beste vrouwelijke bijrol).

Restauratie

De 4K-restauratie werd ondernomen op basis van het originele cameranegatief en de magnetische soundtrack – beiden zijn bewaard zijn gebleven in het archief van het George Eastman Museum. Audio Mechanics tekende voor de restauratie van de soundtrack en voor de kleurcorrectie was de firma DeLuxe Restoration verantwoordelijk. Regisseur James Ivory en director of photography Tony Pierce-Roberts traden op als supervisor. De presentatie van de in volle luister herstelde film vond vorig jaar plaats in het Cannes Classics-programma van het Cannes-filmfestival.

De digitale restauratie van James Ivory’s klassieker kwam tot stand op initiatief van filmproducent en cinefiel Charles S. Cohen. Hij verwierf de rechten van Ivory’s films in de Merchant Ivory Library. De producent wil de 21 films en negen documentaires restaureren en heruitbrengen onder de vlag van Cohen Film Collection. Cohen richt zich onder meer op de geschiedenis van de vroeg 20ste-eeuwse cinema en bezit de wereldwijde rechten van de verzamelde werken van Buster Keaton en de films van D.W. Griffith.

Over de regisseur

De films van James Ivory (VS, 1928) zijn al lange tijd niet meer te zien geweest in de Nederlandse bioscoop.  Ivory werd vooral bekend door zijn jarenlange samenwerking met scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala en de Indiase producent Ismail Merchant; zijn  eerste films maakte Ivory in India, met het werk van Satyajit Ray and Jean Renoir als belangrijke invloeden op de achtergrond.

Met Merchant richtte Ivory in 1961 Merchant Ivory Productons op. De naam werd al gauw synoniem met fraai vormgegeven producties (vaak met weinig budget), sterke acteerprestaties en stijlvol camerawerk. Ivory verwierf met name faam door zijn adaptaties van het werk van de Engelse en Amerikaanse schrijvers Henry James (The Europans, 1979), E.M. Forster (A Room with a View, Maurice - beiden uit 1987) en Jean Rhys (Quartet, 1981). Ook verfilmde hij werk van de Japanse romanschrijver Kazuo Ishiguro (The Remains of the Day, 1993).

…niets aan kracht en pracht verloren…elegante, prachtig vertolkte verfilming…gerijpt en gedetailleerd inkijkje…veel-lagige karakters, een acteursensemble om je vingers bij af te likken… (***** Trouw)

…schittert in gerestaureerde vorm…fraai acteerwerk, prachtig camerawerk en een rijke aankleding. Een staaltje klassiek filmmaken dat je nog zelden ziet. (**** NRC Handelsblad)

...veel subtiliteiten, onderliggende thematiek en complexiteit...indrukwekkende cast..zowel subtiel als doeltreffend...om door een ringetje te halen...fraai en stijlvol...fantastische acteerwerk, met de geweldige Emma Thompson voorop...ook de rest van de cast schittert...Klassiek drama zoals het eigenlijk niet meer gemaakt wordt...Stijlvol gefilmd...Emma Thompson in topvorm. Een masterclass acteren in een fraai vormgegeven decor. ‘Howards End’ is zijn restauratie meer dan waard! (**** Cinemagazine)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

landelijke vertoningen

Zie voor exacte aanvangstijden website filmtheater

Alkmaar, Filmhuis Alkmaar, www.filmhuisalkmaar.nl

Amstelveen, Cinema Amstelveen, t. 020 547 51 75, www.schouwburgamstelveen.nl/Film

Heemskerk, Filmhuis Heemskerk, t. 08787 13 0 99, http://www.culturelecirkelheemskerk.nl/filmhuis/

Oudenbosch, Fanfare, t. 0165 – 314 503,  http://www.filmtheaterfanfare.nl/

Stadskanaal, Smoky, t. 0599-610777,  http://www.smoky.nl/

Venlo, Filmtheater De Nieuwe Scene, t. 077 – 351 81 83, www.nieuwescene.nl

Voorschoten, Filmtheater Voorschoten, online kaartverkoop, http://filmtheatervoorschoten.nl/

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z