Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • I Don't Belong Anywhere
  • I Don't Belong Anywhere
  • I Don't Belong Anywhere

I Don't Belong Anywhere: Le cinéma de Chantal Akerman

Aan de hand van filmfragmenten en interviews belicht filmmaker Marianne Lambert, samen met Akermans editor Claire Atherton, in I Don’t Belong Anywhere de filosofie van deze baanbrekende kunstenaar en haar ontwikkeling als filmmaker.

Reizend van Brussel tot Tel Aviv en van Parijs tot New York trok filmmaker Chantal Akerman de wereld rond voor haar avant-gardistische en politieke filmkunst. De Belgische maakte meer dan veertig films en is het meest bekend om haar meesterstuk Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) en haar formalistische en feministische benadering van het filmmaken. Maar, eigenzinnig als ze is, zei ze zelf: “Ik wil met mijn films niet naar gay-, vrouwen- of joodse filmfestivals. Ik wil gewoon naar filmfestivals.”

rusteloze reizigster

Marianne Lambert werkte langdurig samen met Akerman als set manager, eerste regieassistent en later als productiemanager. I Don’t Belong Anywhere - The Cinema of Chantal Akerman is haar regiedebuut. Lambert portretteert de in Brussel geboren filmmaakster als rusteloze reizigster. I Don’t Belong Anywhere begint bij de Hudson-rivier in New York en bereikt een open einde in de Israëlische Judeawoestijn, waar Akerman al filmend met een gsm over een kronkelende weg wandelt. In Amerika nam ze afstand van haar geboorteland, onder meer via News from Home. Israël is dan weer een plek waar haar familieverleden dichtbij komt.

Voorafgegaan door Chantal Akermans korte film Rue Mallet-Stevens (1986, 7'), een mysterieuze nachtelijke romantische scene tussen Akerman en haar partner, celliste Sonia Wieder-Atherton, die zich afspeelt in een modernistisch gebouw in de Rue Mallet-Stevens. Gemaakt voor het honderdjarig jubileum van de Franse architect naar wie deze Parijse straat is vernoemd.Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z