Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

IDFA - Episode of the Sea

Het dagelijks bestaan van de vissers uit Urk wordt gekenmerkt door een sterke verbondenheid met de zee en de tradities van het voormalige eiland. Door de drooglegging van de Noordoostpolder werd Urk in de vorige eeuw opeens met het vasteland verbonden. Het kunstenaarsduo Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan volgde twee jaar lang het leven van de vissers. Het resultaat is een eigenzinnig portret van de Urkers én de makers.

De vissers werden geacht als boer het land te gaan bewerken, maar dat was niet wat er gebeurde. Ze vonden nieuwe visgronden op de Noordzee en wisten in de loop der jaren een bloeiende industrie op te bouwen, ondanks toenemende concurrentie en beperkende overheidsmaatregelen zoals visquota.

Episode of the Sea is het resultaat van een ontmoeting tussen twee culturen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben: de vissers uit dit gesloten, streng religieuze milieu en de beeldend kunstenaars die met camera en microfoon het vissersleven registreren. In oogstrelende zwartwit beelden, die refereren aan de geschiedenis van de cinema, wordt het vissersleven vastgelegd: het binnenhalen van de netten, het schoonmaken van de vis.

In een theatrale setting vertellen de vissers hun verhaal en in traag over het beeld lopende tekstintermezzo’s geven de filmmakers weer wat hun ervaringen zijn tijdens deze bijzondere samenwerking, die zo’n twee jaar duurde. Het eindresultaat maakt duidelijk dat zowel vissen als filmmaken in een lange traditie staan.

De film is in het Urker dialect gesproken. Tussenteksten en ondertitels zijn in het Engels.

(IDFA)

EYE on Art is een programma op het raakvlak van film en beeldende kunst dat iedere week plaatsvindt op de dinsdagavond bij EYE. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Meld u dan aan voor de EYE on Art nieuwsbrief

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 4 april 2019 en maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z