Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

IDFA - Episode of the Sea

Het dagelijks bestaan van de vissers uit Urk wordt gekenmerkt door een sterke verbondenheid met de zee en de tradities van het voormalige eiland. Door de drooglegging van de Noordoostpolder werd Urk in de vorige eeuw opeens met het vasteland verbonden. Het kunstenaarsduo Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan volgde twee jaar lang het leven van de vissers. Het resultaat is een eigenzinnig portret van de Urkers én de makers.

De vissers werden geacht als boer het land te gaan bewerken, maar dat was niet wat er gebeurde. Ze vonden nieuwe visgronden op de Noordzee en wisten in de loop der jaren een bloeiende industrie op te bouwen, ondanks toenemende concurrentie en beperkende overheidsmaatregelen zoals visquota.

Episode of the Sea is het resultaat van een ontmoeting tussen twee culturen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben: de vissers uit dit gesloten, streng religieuze milieu en de beeldend kunstenaars die met camera en microfoon het vissersleven registreren. In oogstrelende zwartwit beelden, die refereren aan de geschiedenis van de cinema, wordt het vissersleven vastgelegd: het binnenhalen van de netten, het schoonmaken van de vis.

In een theatrale setting vertellen de vissers hun verhaal en in traag over het beeld lopende tekstintermezzo’s geven de filmmakers weer wat hun ervaringen zijn tijdens deze bijzondere samenwerking, die zo’n twee jaar duurde. Het eindresultaat maakt duidelijk dat zowel vissen als filmmaken in een lange traditie staan.

De film is in het Urker dialect gesproken. Tussenteksten en ondertitels zijn in het Engels.

(IDFA)

EYE on Art is een programma op het raakvlak van film en beeldende kunst dat iedere week plaatsvindt op de dinsdagavond bij EYE. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Meld u dan aan voor de EYE on Art nieuwsbrief

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z