Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Ik ben er even niet
  • Ik ben er even niet
  • Ik ben er even niet
  • Ik ben er even niet
  • Ik ben er even niet
Bekijk trailer

ik_ben_er_even_niet_-_officiele_nl_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van Picl

Ik ben er even niet

Waar ben je als je er even niet bent? Een hapering van het brein opent de deur naar een rijke binnenwereld, in Maartje Nevejans prettig meanderende documentaire over absence epilepsie, momenten van korte afwezigheid.

Maartje Nevejan speelde als kind aan zee. Ineens stopte ze, bevroren in de branding. Ze was er even niet meer bij. Later kwamen haar ouders erachter dat ze lijdt aan absence epilepsie, momenten van korte afwezigheid, een hapering van het brein. Waar ben je als je er even niet bent?, vraagt Nevejan zich al jaren af, zeker omdat ze weet dat haar zoon Abel dezelfde aandoening heeft.

dieren uit een schaduwwereld

De wetenschappers zijn er altijd vanuit gegaan dat er kortsluiting ontstaat in de hersenen, waarna je even je bewustzijn verliest. Maar tijdens een aanval heb je wel degelijk allerlei, vaak bizarre, ervaringen, zo vertellen verschillende mensen die ze spreekt. Sommigen zien wolven, dieren uit een schaduwwereld, of voelen zich achtervolgd. Ze betreden een andere wereld, een binnenwereld die net zo echt aanvoelt als de tastbare om ons heen. De documentaire gaat ook over het verliezen van de onbevangen blik van het kind – de grote onttovering.

zwartste zwart

Abel stond als achtjarige voor een kunstwerk en zei: “Zo voelt het!” Zo kwam Nevejan op het idee om kunstenaars en componisten te vragen om de absence ervaringen om te vormen tot kunst. Haar zoon gaat samen met een lotgenoot langs bij Anish Kapoor, die het patent bezit op het zwartste zwart Vantablack, waarin bijna al het licht wordt geabsorbeerd. Het doet Abel denken aan de zwarte gaten waar hij zich als astrofysicus in heeft gespecialiseerd. Kapoor spreekt over de horror vacui, de angst voor de leegte, die wij altijd met man en macht proberen op te vullen.

De vertoning van Ik ben er even niet op dinsdag 25 juni om 17:00 is met Engelse ondertiteling en zal worden ingeleid door regisseuse Maartje Nevejan. Wegens groot succes is er om 17:15 een extra voorstelling (zonder inleiding, Nederlsands ondertiteld). Om 20.00 uur opent een tentoonstelling met kunstwerken uit de documentaire bij Beautiful Distress House. De opening van deze expositie wordt ingeleid met een panel van diverse sprekers, waaronder een kunstenaar, wetenschapper en een filosoof. Zij gaan met elkaar in gesprek over het in kaart brengen van de binnenwereld. (meer informatie)

Met het toegangskaartje van de filmvertoning in Eye kan je deze avond gratis naar de tentoonstelling.

ondertiteling bij deze film

Let op! Deze film wordt vertoond met Nederlandse of Engelse ondertiteling.

Om 17.00 wordt de film Engels ondertiteld, om 17.15 is de vertoning met Nederlandse ondertitels.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z