Bekijk trailer

ik_wil_gelukkig_zijn_trailer_nl

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Fien de la Mar

Ik wil gelukkig zijn

Bijzondere documentaire over het soms getroebleerde leven van de grote Nederlandse actrice Fien de la Mar, die onder meer te zien was in de Jordaanfilms De Jantjes en Bleeke Bet. Annette Apon geeft met behulp van filmfragmenten foto’s en interviews een eigenzinnig beeld van de vele talenten van een uitzonderlijke actrice. Johanna ter Steege is te horen op de soundtrack.

Cabaretière, zangeres, tragédienne en filmactrice: Fien de la Mar (1898-1965) zette een stempel op het culturele leven voor de oorlog en was een van de weinige echte Nederlandse diva’s. Ze was te zien in revues, geluidsfilms, grote toneelstukken en opende zelfs een eigen theater, het De la Mar Theater, bij het Leidseplein.

Documentairemaker en regisseur Annette Apon (Golven, Droom en Daad – over Henriëtte Roland Holst) raakte geïntrigeerd door deze grillige, meervoudig getalenteerde vrouw. De la Mar leek ongrijpbaar; ze was niet geïnteresseerd in politiek, maar weigerde zich tijdens de oorlog aan te sluiten bij de Kultuurkamer. Ze had intense amoureuze affaires, maar architect Piet Grossouw bleef de belangrijkste man in haar leven. 

Apon – oud-oprichter van het kritisch filmblad Skrien, medeoprichter van het filmcollectief Amsterdams Stadsjournaal – maakte gebruik van filmfragmenten, foto’s en interviews en smeedde het materiaal tot een eigenzinnig portret van een film- en theaterpersoonlijkheid.

Met Filmthuis kun je vanaf april een EYE-premièrefilm ook online bekijken. EYE selecteert nieuwe films die tegelijk te zien zijn in EYE en via eyefilm.nl/filmthuis. Op 7 april start deze nieuwe service met de première van The Prosecutor, The Defender, The Father and his Son en de prolongatie van Ik wil gelukkig zijn.