Onderdeel van Eye Film Player

Ik wil gelukkig zijn

Bijzondere documentaire over het soms getroebleerde leven van de grote Nederlandse actrice Fien de la Mar, die onder meer te zien was in de Jordaanfilms De Jantjes en Bleeke Bet. Annette Apon geeft met behulp van filmfragmenten foto’s en interviews een eigenzinnig beeld van de vele talenten van een uitzonderlijke actrice. Johanna ter Steege is te horen op de soundtrack.

Cabaretière, zangeres, tragédienne en filmactrice: Fien de la Mar (1898-1965) zette een stempel op het culturele leven voor de oorlog en was een van de weinige echte Nederlandse diva’s. Ze was te zien in revues, geluidsfilms, grote toneelstukken en opende zelfs een eigen theater, het De la Mar Theater, bij het Leidseplein.

Documentairemaker en regisseur Annette Apon (Golven, Droom en Daad – over Henriëtte Roland Holst) raakte geïntrigeerd door deze grillige, meervoudig getalenteerde vrouw. De la Mar leek ongrijpbaar; ze was niet geïnteresseerd in politiek, maar weigerde zich tijdens de oorlog aan te sluiten bij de Kultuurkamer. Ze had intense amoureuze affaires, maar architect Piet Grossouw bleef de belangrijkste man in haar leven. 

Apon – oud-oprichter van het kritisch filmblad Skrien, medeoprichter van het filmcollectief Amsterdams Stadsjournaal – maakte gebruik van filmfragmenten, foto’s en interviews en smeedde het materiaal tot een eigenzinnig portret van een film- en theaterpersoonlijkheid.

Deze film huur je op de Eye Film Player