Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Il Gattopardo

Ongelooflijk, maar waar: zondagavond 9 juni maakt filmster Claudia Cardinale, icoon van de cinema van de jaren zestig en zeventig en nog steeds actief, haar opwachting in Eye. Ter gelegenheid van de tweede editie van de Italiaanse filmweek Fare Cinema wordt Cardinale geëerd en geïnterviewd over haar werk. Aansluitend is de gerestaureerde versie te zien van Visconti’s Il gattopardo, waarin Cardinale schittert tegenover Burt Lancaster en Alain Delon.

Claudia Cardinale (1938) komt naar Nederland om de tweede editie van Fare Cinema te openen, een initiatief van de Italiaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Cultuur. De Italiaanse filmweek wordt in Nederland georganiseerd door het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam.

Van 7 t/m 12 juni zijn op diverse plekken in Amsterdam Italiaanse films te zien en gaan Italiaanse vakmensen in gesprek met Nederlandse vakgenoten over de ins & outs van de diverse filmberoepen, van grime tot scenario en van artdirection tot regie.

feestelijke avond in eye

Zondagavond 9 juni maakt Claudia Cardinale haar opwachting tijdens een feestelijke avond in Eye. Voor de vertoning van Il gattopardo, Visconti’s meesterlijke verfilming van Di Lampedusa’s klassieke roman De tijgerkat, wordt ze toegesproken door Eye Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer en vertelt ze in een aansluitend interview (45 min.) over haar lange carrière in de film.

epos over de italiaanse eenwording   

Il gattopardo, naar de gelijknamige roman van Giuseppe Tomasi Di Lampedusa uit 1958, speelt ten tijde van de Italiaanse eenwording (1860-1864). Burt Lancaster is de Siciliaanse prins Don Fabrizio die met lede ogen aanziet hoe de alleenheerschappij van de aristocratie afbrokkelt. Zijn onbezonnen neef Tancredo Falconeri (Alain Delon) legt het zelfs aan met een burgermeisje (Claudia Cardinale) en sluit zich aan bij de troepen van Garibaldi.

doorvoeld portret

Il gattopardo kreeg de Gouden Palm toegekend van de jury van het Cannes-filmfestival 1963 en geldt met – het bekendere - Death in Venice als een van de grote meesterwerken van Luchino Visconti. De regisseur, zelf van adel, maakte een doorvoeld portret van de geboorteweeën van het moderne Italië, waar de mores van de aristocratische heersende klasse langzaam verdwijnen.

De film werd meerdere malen gerestaureerd en is in Eye te zien op de originele lengte van 205 minuten, met Engelse ondertiteling.

 Samenwerking met het Istituto Italiano di Cultura, Amsterdam.

Istituto Italiano di Cultura

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z