• Gunga Din
  • Gunga Din
  • Gunga Din
  • Gunga Din
Bekijk trailer

gunga_din_1939_official_trailer_-_cary_grant_douglas_fairbanks_jr._movie_hd

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Imagine - De Keuze van Koolhoven: Night of the Thugs + Gunga Din

Filmer en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone) neemt met De Keuze van Koolhoven een verfrissende duik in het cinematografisch verleden. Voor Imagine koos Koolhoven een zeldzame klassieker over een sekte: Gunga Din (1939, George Stevens), een high-adventure spektakel naar een gedicht van Rudyard Kipling. 

Voor Imagine koos Koolhoven een zeldzame klassieker over een sekte: Gunga Din (1939, George Stevens), een high-adventure spektakel naar een gedicht van Rudyard Kipling. Gunga Din (gespeeld door Amerikaan (!) Sam Jaffe) is een 19de-eeuwse Indiase waterdrager voor het Britse leger die een belangrijke rol zal spelen tijdens een ‘Thuggee’ uprising. Thuggee (waar het woord thug vandaan komt) was een netwerk van geheime genootschappen op het Indiase subcontinent. Inmiddels wordt ook beweerd dat Thuggee een door het Britse regime verzonnen concept was. De ‘barbaarse sekte’ in Gunga Din – maar bijvoorbeeld ook die in Indiana Jones and the Temple of Doom – kwamen we in de filmgeschiedenis regelmatig tegen. Aan de hand van deze films, maar ook onder meer Rosemary’s Baby en The Wicker Man, laat Koolhoven zijn licht schijnen op dit fenomeen in zijn talk 'Night of the Thugs', daarna wordt Gunga Din vertoond.

over de film

Drie Britse militairen in het India van 1890 dromen van manieren om uit het leger te ontsnappen. Maar de opstand van een moordlustige sekte, de Thuggies, doorkruist die plannen en lokt het leger in de val. Hun enige bondgenoot is de nederige waterdrager Gunga Din. Spectaculaire avonturenfilm was baanbrekend in zijn genre en vormde een blauwdruk voor de Indiana Jones-films.

Met Gunga Din heeft George Stevens de avonturenfilm zoals wij hem kennen min of meer uitgevonden. Geen historische werkelijkheid, maar een op een gedicht van Rudyard Kipling gebaseerd conflict tussen de Britse machthebbers en de opstandige Thuggees. Deze Thuggees, ook wel Thugs genoemd, vormden een netwerk van geheime genootschappen op het Indiase subcontinent. Of ze waren een door de Britten verzonnen concept.

Met een Amerikaan in de rol van Gunga Din en een koloniaal gevoel van westerse superioriteit kan Gunga Din nauwelijks politiek correct worden genoemd, maar de actie is er niet minder onstuimig om. Voor de spectaculaire slotscène trommelde Stevens maar liefst 1500 figuranten, honderden paarden en vier olifanten op.

Vaker met Cineville naar Imagine? Hier vind je een reserveringsformulier waar je tot 10 films per keer kan reserveren. 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie