Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

in_the_crosswind_trailer_nl_subs

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

In the Crosswind (Risttuules)

Verbluffende tableaux vivants, waarin de tijd letterlijk stilstaat, vormen een indrukwekkend requiem voor de inwoners van de Baltische staten die door Stalin zijn gedeporteerd. Vertoning t.g.v. de 4 mei-herdenking.

Vele inwoners van de Baltische landen werden in de zomer van 1941 gedeporteerd naar Siberië of op Stalins bevel gedood – een vergeten genocide. In zijn volstrekt eigenzinnige debuut bevriest de Estse regisseur Martti Helde de tijd door de camera rond te bewegen in dertien stilstaande tableaux vivants met soms wel honderden figuranten, ondersteund door een schitterende voice-over. Per stuk vergden deze tableaux vivants twee tot zes maanden voorbereiding, de opname duurde één dag.

Helde nam het Siberische dagboek van de Estse vrouw Erna als basis. Voor 14 juni 1941 woonde Erna op het idyllische platteland met haar man en hun jonge dochter. Hoewel sommige van hun vrienden en familieleden erop aandringen dat ze vluchten, besluiten zij in hun geboorteland te blijven.

Vanaf het moment dat de Sovjetmachten op hun boerderij aankomen, raakt de tijd letterlijk bevroren in een moment van chaos en paniek. In een Siberische kolchoz waar zij en de andere "vijanden van het volk" zijn gestationeerd, worden ze gedwongen om moeilijk en gevaarlijk werk te verrichten.

Martti Helde en cameraman Erik Pollumaa namen schilderijen en beeldhouwwerken als inspiratiebron om de houding en expressie van de stilstaande mensen dynamisch te verbeelden in hun verbluffende, vernieuwende mix van fotografie en cinema.

Naar aanleiding van In the Crosswind wordt ook Austerlitz (Sergei Loznitsa, DE, 2016) vertoond.

…bijzonder…indrukwekkend…Hartverscheurend…verbluffend …unieke visuele reis… (***** De Filmkrant)

 …een van de meest gedurfde debuten van de afgelopen tijd…verbluffend…schitterend…volstrekt eigenzinnige stijl…uitgekiende mix…werkt perfect… (**** NRC Handelsblad)

..schokkend mooi…indrukwekkend vakmanschap…De choreografie is knap, de manier van vertellen soepel, het geluid en de muziek vullen het beeld schitterend aan…meer dan een knap en dapper experiment…huzarenstukje dat het verdient gezien te worden… (**** De Volkskrant)

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z