• In the Shadow of the Light
  • In the Shadow of the Light
  • In the Shadow of the Light

In the Shadow of the Light

Eerbetoon aan de onlangs overleden Jonas Mekas, peetvader van de Amerikaanse avant-gardefilm, met de vertoning van In the Shadow of the Light en een inleiding door filmmaker en romanschrijver Peter Delpeut, in aanwezigheid van de makers Chris Teerink en Sarah Payton.

Jonas Mekas (1922-2019) is de peetvader van de Amerikaanse avant-gardefilm, chroniqueur van de New Yorkse kunstenaarsscene en de uitvinder van de dagboekfilm. Hij was de oprichter van het zeer invloedrijke Anthology Film Archives. Deze avond brengen we een eerbetoon aan Mekas, met de vertoning van In the Shadow of the Light

‘Documentaire... Iemand die een film maakt over een bepaald onderwerp, om iets te onthullen, om álles over dat onderwerp te vertellen... dat soort films vind ik vreselijk.’ Aldus Jonas Mekas, ergens halverwege In the Shadow of the Light. Het is een film over de liefde voor het bewegende beeld, met name voor het kleine, onafhankelijk geproduceerde werk dat door Anthology wordt geconserveerd en gepromoot, en waarvan Jonas Mekas zelf de verpersoonlijking was.

In aanwezigheid van de makers Chris Teerink en Sarah Paytonen ingeleid door Peter Delpeut.

over jonas mekas

In Jonas Mekas' werk tekenen ongrijpbare momenten van schoonheid zich af tegen een donkere horizon. Mekas' bekendste werk is de dagboekfilm As I was Moving Ahead I Saw Brief Glimpses op Beauty (2000). Hij filmde gelukzalige momenten waarbij hij de misère niet ontkent.

Jonas Mekas (1922, Litouwen) zat in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp vlakbij Hamburg, en nadat Litouwen op de Jalta-conferentie aan de Sovjet-Unie werd ‘geschonken’, werd het voor Mekas onmogelijk om naar huis terug te keren. In 1949 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Mekas was amper twee weken aangekomen in New York toen hij zijn eerste Bolex-filmcamera kocht. Sindsdien heeft hij zich ontpopt tot een sleutelfiguur in de Amerikaanse avant-gardefilm, als oprichter van het filmmuseum Anthology Film Archives en chroniqueur van de New Yorkse kunstenaarsscene. 

reünie

Mekas kan ook gezien worden als de uitvinder van de dagboekfilm. In Reminiscenses of a Journey to Lithuania (1972) doet hij fragmentarisch verslag van de reünie met zijn moeder en broers die hij pas na 27 jaar weer kan bezoeken in zijn Litouwse geboortedorp. Al het gezamenlijke eten, drinken en zingen kunnen de kloof tussen moeder en zoon echter niet verbloemen.

De film is heel persoonlijk, vol ongrijpbare nostalgie, maar Mekas maakte naar eigen zeggen ook een film over alle mensen die hun geboortegrond hebben moeten verlaten, iets waar ook zijn dagboekfilm Lost, Lost, Lost (gefilmd 1949-1963, gemonteerd 1976) over gaat. Hierin doet hij langzaam meer afstand van zijn jeugd en kan een nieuw leven in een nieuw land beginnen. Dat eindigde op 23 januari 2019. Jonas Mekas is 96 jaar geworden.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie