Onderdeel van Where Do We Go Now?

Incendies

In het programma ‘Where Do We Go Now?’ – Arabische vrouwen achter de camera is ook een film van een mannelijke regisseur opgenomen. In Denis Villeneuves Incendies leidt de dood van een Arabische vrouw in Canada de nabestaanden naar een door oorlog verscheurd gebied in het Midden-Oosten. Flashbacks uit het verleden van hun moeder Nawal (Lubna Azabal) achtervolgen de tweeling Jeanne en Simon. 

Villeneuve baseerde zijn vertelling op een toneelstuk van de Arabische schrijver Wajdi Mouawad dat zich afspeelt in een niet bij name genoemd land, waar religieus geïnspireerd geweld al generaties lang het dagelijks leven beheerst.

De dood van hun moeder Nawal Marwan (Lubna Azabal) confronteert de kinderen Jeanne en Simon met onverwacht nieuws: de notaris laat hen weten dat hun doodgewaande vader nog leeft en dat hun moeder ook nog een halfbroer heeft. De tweeling vertrekt naar het Midden-Oosten om de familiegeschiedenis te ontrafelen, en raakt verstrikt in het gewelddadige verleden van hun ouders. 

Villeneuves vertelling over een zoektocht in door religieuze oorlog verscheurd gebied werd vijf jaar geleden genomineerd voor een Oscar (beste buitenlandse film). De in Brussel geboren actrice Lubna Azabal was eerder te zien in de Shakespeareverfilming Corioloanus (2011) en films als Viva Laldjérie (2004, Nadir Moknèche) en Rock the casbah (2013) van Laïla Marrakchi. De laatste twee films zijn ook te zien in het festival.   

In het programma is er ook aandacht voor actrices die een sterrenstatus hebben in de Arabische wereld: in deze film is de bekende actrice Lubna Azabal te zien.