Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Involuntary
  • Involuntary
  • Involuntary
  • Involuntary
  • Involuntary
  • Involuntary
Bekijk trailer

involuntary_by_ruben_ostlund_trailer_en_st

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Involuntary

In het droogkomische Involuntary, een mozaïek van vijf hilarisch-tragische verhaallijnen, toont de Zweedse regisseur Ruben Östlund hoe mensen zich door groepsprocessen onder druk laten zetten. De film was voor het eerst te zien op het filmfestival van Cannes 2008 en beleefde zijn Nederlandse première op het International Film Festival Rotterdam.

Het is bijna zomer in Zweden en voor sommige mensen is dit aanleiding om zich vreemd te gaan gedragen: Leffe steelt graag de show bij zijn vrienden met gore spelletjes, een overijverige basisschoollerares denkt haar collega’s de les te moeten lezen en twee tienermeisjes poseren halfnaakt voor een webcamera.

In het droogkomische Involuntary, zijn tweede speelfilm, toont regisseur Ruben Östlund (1974) hoe relaties ontsporen en individuen zich door groepsprocessen onder druk laten zetten. Net als zijn voorbeelden Michael Haneke, Ulrich Seidl en Roy Andersson breekt Östlund met de klassieke narratieve structuur: hij presenteert hilarisch-tragische situaties uit het dagelijks leven in een mozaïek van vijf onafhankelijke verhaallijnen. Om de scènes zo realistisch mogelijk te houden werden de acteurs, professioneel én amateur, tijdens de casting onderworpen aan sociale experimenten. De regisseur: ‘Ik beschreef de situatie en verzocht ze vervolgens te doen wat ze in het ‘echte leven’ ook zouden doen. Zo kon ik ze casten op hun reacties.’ Ook met zijn afwijkende cameravoering - vaak extreem close of juist net iets te ver weg, alsof het om een amateurfilm gaat - wil hij de ‘echtheid’ van de personages versterken. Östlund: ‘Ik houd van een voyeuristische stijl: het is aan de toeschouwer om de scène aan de hand van zijn eigen normbesef te interpreteren.’

Involuntary beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes 2008, waar de film werd geselecteerd voor het prestigieuze festivalonderdeel Un Certain Regard. Op het Brussels Film Festival werd Involuntary bekroond met de hoofdprijs - de Gouden Iris voor beste film - en op het filmfestival van Milaan kreeg de film een speciale vermelding.

Voorstelling n.a.v. de première van Östlunds nieuwe film The Square.

 

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z