Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

irma_la_douce_1963

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Irma la Douce

Drie jaar na The Apartment (1960) werkten Billy Wilder, Jack Lemmon en Shirley MacLaine weer samen in Irma la Douce, een bitterzoete komedie in Technicolor over de naïeve Parijse politieagent Nestor Patou (Lemmon) die een verhouding krijgt met een prostituee (MacLaine) en zich als haar nieuwe beschermheer opwerpt.

Om zijn geliefde prostituee helemaal voor zichzelf te hebben doet Nestor zich voor als de gedistingeerde Engelse Lord X: hij wordt haar enige klant. Het geld daarvoor heeft hij niet en Nestor werkt zich met zijn alter ego dan ook danig in de nesten. De komische verwikkelingen rond Irma la Douce, Nestor en Lord X worden door Wilder - als altijd gefascineerd door het conflict tussen onschuld en cynische levenswijsheid - vaardig op de spits gedreven.

vulgariteit

Jack Lemmon schittert in verschillende vermommingen - als ijverige Parijse agent, pooier, marktkoopman en Engelse Lord. Billy Wilder richt ondertussen zijn pijlen op de hypocriete Amerikaanse seksuele moraal. Het lukte hem wonderbaarlijk genoeg om zoveel openlijke 'vulgariteit' voorbij de censors van de Production Code te loodsen.

vleesmarkt

Lemmon en MacLaine ontmoetten een Parijse prostituee genaamd Marguerite om zich voor te bereiden op hun rollen. Alexandre Trauner bouwde in Hollywood de sfeervolle sets van Rue de Casanova en de vleesmark van Les Halles, waar Nestor werkt om Lord X's nachtelijke bezigheden te financieren. Irma la Douce won een Oscar voor beste muziek en een Golden Globe voor beste actrice (MacLaine). Irma la Douce is gebaseerd op de gelijknamige musical van Marguerite Monnot.

Vertoning op 35mm (uit de collectie van Eye)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z