Bekijk trailer

jaccuse_l_trailer_be_l_sortie-release_13_11_2019

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

J'accuse

De Dreyfus-affaire heeft Frankrijk twaalf jaar lang verscheurd en veroorzaakte een grote schokgolf in de hele wereld. Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en antisemitisme leidden tot dit immense politieke schandaal aan het einde van de 19de eeuw.

De Franse officier Alfred Dreyfus wordt onterecht verdacht van spionage voor de Duitsers en in 1894 veroordeeld tot levenslange verbanning naar Duivelseiland bij Frans Guyana. De legertop blijft koppig vasthouden aan zijn schuld. Maar antisemitisme blijkt een rol te spelen in dit enorme schandaal, dat de geschiedenis is ingegaan als de Dreyfus-affaire.

vervalste bewijzen

J’accuse vertelt het relaas vanuit het standpunt van kolonel Picquart. Wanneer hij aan het hoofd komt van het bureau voor contraspionage, ontdekt hij dat de bewijzen tegen de Joodse kapitein Alfred Dreyfus vervalst zijn. Vanaf dan, en met gevaar voor zijn eigen carrière en leven, zet hij alles op alles om de ware schuldigen te ontmaskeren en Alfred Dreyfus in eer te herstellen.

De titel is ontleend aan Emile Zola's beroemde open brief J’accuse uit 1898 en is gebaseerd op de roman van Robert Harris. Jean Dujardin, Louis Garrel en Emmanuelle Seigner spelen de hoofdrollen in deze winnaar van drie Césars en de Grand Jury Prize in Venetië.

gesprek over de film

De online-première wordt aangevuld met een opgenomen De Balie Live-gesprek van Balie-programmamaker Parwin Mirrahimy met Jessica Durlacher over het nieuwste werk van de controversiële regisseur. Het gesprek is gratis te zien op de website van Picl.

voorfilm Henk Kabos

Philips Lamp Light Band (NL 1957 2’53”) van Henk Kabos is een reclamefilm voor Philipslampen. De film werd opgenomen in de Dollywoodstudio's van Joop Geesink in de vorm van een stop-motion poppenanimatiefilm; de personages en dieren bestaan uit een of meerdere gloeilamponderdelen.

...Het vakmanschap van de regisseur staat buiten kijf...meeslepend...Toch is de erkenning voor deze film terecht...ijzersterke rolbezetting... (***** Algemeen Dagblad)

 ...stijlvolle aanklacht...krachtig vertolkt...fraai... (**** De Volkskrant)

 ...Een nobele film over een belangwekkend onderwerp van een groot cinéast...laveert soepel...robuust...met gravitas vertolkt...knappe anatomie van de Dreyfus-affaire... (NRC Handelsblad)

ondertiteling bij deze film

11/7 16.40 Engels ondertiteld, de andere vertoningen zijn met Nederlandse ondertitels.

voor 11 jul 2020 16:40
Engels ondertitelde vertoning

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.