Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

jan_sierhuis_zelfportret_showcase

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Jan Sierhuis Zelfportret

Hij wordt vaak in een adem genoemd met Karel Appel, Corneille en andere CoBrA-leden. Ras-Amsterdammer Jan Sierhuis ging echter altijd zijn eigen, eigenwijze weg en groeide uit tot een van de toonaangevende Nederlandse expressionisten. Documentairemaker Marte Visser portretteert de schilder aan het werk in zijn ateliers in Spanje en Amsterdam.

Een straatjochie dat opgroeide in een arme Amsterdamse volksbuurt. Maar wel een straatjochie met talent. Schilder en tekenaar Jan Sierhuis (1928), meester van de vitalistische snelle streek, viel in de jaren vijftig en zestig op door z’n aanstekelijke energie, rappe babbel en de durf waarmee hij bevrijde kleuren en vormen op doek zette, los van academische compositievoorschriften. Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk en in de Amsterdamse gemeenteraad ook wel bekend als ‘de rode jonkheer’, haalde de jonge schilder binnen en gaf Sierhuis’ carrière een flinke duw.

flamencodanseressen

Na de (afgebroken) avondopleiding aan de Rijksacademie verdiepte Sierhuis zich in het werk van onder anderen Cézanne, Matisse, Picasso en Van Gogh; schilderde hij eerst nog naturalistische landschappen, in de jaren vijftig en zestig waren het vooral de abstract-expressionistische doeken die de aandacht trokken. Sierhuis bleef geboeid door de beweeglijkheid en uitstraling van de menselijke figuur en schilderde later ook portretten en veel dansende figuren, waaronder de bekende series met flamencodanseressen. Zijn werk kreeg internationale aandacht en is opgenomen in tal van prestigieuze collecties.

Documentairemaker Marte Visser volgt de 89-jarige Sierhuis in zijn ateliers in Spanje en Amsterdam terwijl hij aan zijn laatste zelfportret werkt. Al schilderend vertelt Sierhuis over zijn roerige leven, waarin hij niet alleen de crisis van de jaren dertig beleefde, maar ook de verschrikkingen van WOII zag en betrokken was bij activiteiten van verschillende kunstenaarsorganisaties in de jaren zestig en zeventig.

...fascinerend...treffende beelden. Ontroerend... (De Volkskrant)

...een intiem beeld van de maker... (De Filmkrant)

 ...geslaagd.. (NRC Handelsblad)

Bekijk deze film thuis op Picl, EYE's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z