• Insect
  • Insect
  • Insect
  • Insect

Jan Svankmajer: tussen film en kunst

Bertrand Schmitt, lid van de surrealistische groep in Praag, stond persoonlijk dicht bij Jan Svankmajer, en heeft een grondige kennis van zijn werk. In gesprek met filmprogrammeur Ludmila Cvikova maakt Schmitt een reis tussen de films, kunstwerken en teksten van Svankmajer, gevolgd door de film Insect.

Hoewel Jan Švankmajer tegenwoordig algemeen bekend is en erkend als een van de meest originele en authentieke internationale artiesten, zijn veel aspecten van zijn leven en werk nog onontgonnen terrein. Met het boek Dimensions of Dialogue / Between Film and Fine Art (2012) wilden Bertrand Schmitt en Frantisek Dryje dit gat opvullen. In een reeks artikelen en essays probeerden ze het wonderbaarlijk rijk, coherent, onderscheidend en uniek universum van de kunstenaar te beschrijven.

In gesprek met filmprogrammeur Ludmila Cvikova maakt Schmitt een reis tussen de films, kunstwerken en teksten van Švankmajer, zullen verschillende onderlinge verbanden worden gelegd om de transmutation of senses te verklaren, waar Jan Švankmajer naar op zoek is.

insect

Na het gesprek is Insect van Jan Švankmajer te zien. Een groep acteurs repeteert het stuk 'Het leven der insecten' - tijdens de repetities vermengen de persoonlijke levens van de acteurs zich met de bestemming van de personages van het stuk.

Švankmajer: 'Het toneelstuk van de gebroeders Čapek is een misantropisch spel. Mijn scenario breidt deze misantropie verder uit, aangezien de mens steeds meer op een insect lijkt en deze beschaving steeds meer op een mierenhoop. Houd ook de boodschap van Kafka's korte verhaal "Die Verwandlung" in het achterhoofd.'

tentoonstelling

Biefstukken, kiezelstenen, ijzeren sloten: bij meesteranimator Jan Švankmajer kan alles tot leven komen. De Tsjechische surrealist maakt films vol waanzin, lust en zwarte humor. Eye presenteert met Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn films en sculpturen in Nederland. 

alternatief programma

Wegens omstandigheden kan de Artist Talk niet doorgaan. Er wordt een alternatief programma aangeboden, we nemem contact op met iedereen die een kaartje heeft gekocht voor de Artist Talk. 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie