• Insect
  • Insect
  • Insect
  • Insect

Jan Svankmajer: tussen film en kunst

Bertrand Schmitt, lid van de surrealistische groep in Praag, stond persoonlijk dicht bij Jan Svankmajer, en heeft een grondige kennis van zijn werk. In gesprek met filmprogrammeur Ludmila Cvikova maakt Schmitt een reis tussen de films, kunstwerken en teksten van Svankmajer, gevolgd door de film Insect.

Hoewel Jan Švankmajer tegenwoordig algemeen bekend is en erkend als een van de meest originele en authentieke internationale artiesten, zijn veel aspecten van zijn leven en werk nog onontgonnen terrein. Met het boek Dimensions of Dialogue / Between Film and Fine Art (2012) wilden Bertrand Schmitt en Frantisek Dryje dit gat opvullen. In een reeks artikelen en essays probeerden ze het wonderbaarlijk rijk, coherent, onderscheidend en uniek universum van de kunstenaar te beschrijven.

In gesprek met filmprogrammeur Ludmila Cvikova maakt Schmitt een reis tussen de films, kunstwerken en teksten van Švankmajer, zullen verschillende onderlinge verbanden worden gelegd om de transmutation of senses te verklaren, waar Jan Švankmajer naar op zoek is.

insect

Na het gesprek is Insect van Jan Švankmajer te zien. Een groep acteurs repeteert het stuk 'Het leven der insecten' - tijdens de repetities vermengen de persoonlijke levens van de acteurs zich met de bestemming van de personages van het stuk.

Švankmajer: 'Het toneelstuk van de gebroeders Čapek is een misantropisch spel. Mijn scenario breidt deze misantropie verder uit, aangezien de mens steeds meer op een insect lijkt en deze beschaving steeds meer op een mierenhoop. Houd ook de boodschap van Kafka's korte verhaal "Die Verwandlung" in het achterhoofd.'

tentoonstelling

Biefstukken, kiezelstenen, ijzeren sloten: bij meesteranimator Jan Švankmajer kan alles tot leven komen. De Tsjechische surrealist maakt films vol waanzin, lust en zwarte humor. Eye presenteert met Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn films en sculpturen in Nederland. 

alternatief programma

Wegens omstandigheden kan de Artist Talk niet doorgaan. Er wordt een alternatief programma aangeboden, we nemem contact op met iedereen die een kaartje heeft gekocht voor de Artist Talk.