• Je, tu, il, elle
  • Je, tu, il, elle
  • Je, tu, il, elle
  • Je, tu, il, elle

Je, tu, il, elle

Akermans verbluffende speelfilmdebuut over een jonge vrouw op zoek naar liefde en zelfacceptatie. Met acteerwerk dat tegelijkertijd gestileerd en pijnlijk echt is, een film die blijft rondspoken in je hoofd.

De 'je' uit de titel is Julie (gespeeld door regisseur Chantal Akerman zelf), een jonge vrouw die persoonlijk en creatief vast zit. Ze eet obsessief poedersuiker uit een pak en herschikt haar meubels terwijl ze een eindeloze brief schrijft. Uiteindelijk verlaat ze haar eenzame appartement en gaat ze op pad. Ze lift mee met een vrachtwagenchauffeur ('il'), die maar blijft praten over overspel. Ze arriveert in het huis van een voormalige minnares ('elle'), die haar met tegenzin binnenlaat voor een nacht vol heftige, lichamelijke seks. Critici blijven speculeren naar wie de 'tu' verwijst, in deze film over eenzaamheid, emotionele onthechting, neurose en de vrouwelijke blik.

obsessief en griezelig

De beelden van Akerman laveren tussen een gewaagde sobere vorm en de rauwheid van cinema verité, met acteerwerk dat tegelijkertijd gestileerd en pijnlijk echt is. Zo is Je, tu, il, elle "even obsessief en griezelig als Akermans latere Jeanne Dielman... de minimalistische structuur is krachtig en blijft rondspoken in je hoofd" (filmcriticus Jonathan Rosenbaum).

Toen [Akerman] een pak suiker at in Je, tu, il, elle, had ze me te pakken. (filmmaker James Benning)

Digitale restauratie van de Cinémathèque royale de Belgique.

Cinematek

voor 13 aug 2020 16:30