Jesper Just - Choreographing the Soft Matter

Speciale avond rond de film This Nameless Spectacle van de Deense kunstenaar Jesper Just, aan wie EYE een tentoonstelling wijdt. Ook wij kunnen niet ontkomen aan het voyeurisme in die film - een intiem en tegelijk ongemakkelijk gevoel. Curator Nina Folkersma gaat dieper in op het werk van Just.

This Nameless Spectacle (2011) is te zien op de tentoonstelling rond Jesper Just in EYE. In de film achtervolgen we een vrouw in een rolstoel door het park Buttes-Chaumont in Parijs, over de desolate straten eromheen, tot in haar appartement. Tegelijkertijd worden we, samen met de vrouw, achtervolgd door een raadselachtige jongeman. Ook wij kunnen niet ontkomen aan dit voyeurisme, en het ongemak waarmee deze blikken worden ontvangen. We bevinden ons precies te midden van die nieuwsgierige, dreigende, ongemakkelijke of wellustige blikken die over en weer worden uitgewisseld.

Door de overweldigende omvang van het werk dwingt Just je een actieve rol aan te nemen – medeplichtig aan wat zich voor je ogen afspeelt. De onlosmakelijke band tussen vertelling en toeschouwer maakt Just fysiek voelbaar.

Nina Folkersma gaat in op de relatie tussen harde en zachte materie in het werk van Jesper Just. Folkersma is zelfstandig curator en werkte afgelopen zomer samen met Just aan zijn tentoonstelling en installatie in de openbare ruimte bij West in Den Haag. Vertoond worden korte single channel-werken van de kunstenaar.