Joost Rekveld: Motors of Invention & Light Matters

Dubbelprogramma van EYE on Art met recente conserveringen van het werk van Joost Rekveld. In zijn abstracte films verkent hij de zintuigelijke consequenties van systemen die hij zelf ontwerpt, vaak geïnspireerd door vergeten uithoeken in de geschiedenis van technologie en wetenschap.

In het afgelopen jaar heeft EYE een aantal vroege films van filmmaker en beeldend kunstenaar Joost Rekveld geconserveerd; in sommige gevallen was dat niet eenvoudig vanwege de afwijkende technieken die hij gebruikt. Aan de hand van vroege en recentere films vertelt Joost Rekveld over zijn dialoog met machines, zijn interesses in de archeologie van technologie en over zijn experimenten met directe uitbreidingen van onze zintuigen. In het tweede programma gaat hij vooral in op zijn fascinatie voor materialiteit en de manieren waarop materie zich ordent zonder menselijk ingrijpen.

Rekveld is docent geweest van drie kunstenaars die nu hun werk presenteren in de tentoonstelling Close Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands: Mariska de Groot, Joris Strijbos en Matthijs Munnik.

Programma

19.15u: Motors of Invention

Joost Rekveld en Simona Monizza introduceren Rekvelds nieuwe conserveringen:

#2 (12 min, 1993)

VRFLM (2 min, 1994)

#5 (6 min, 1994)

#11, Marey <-> Moiré (21 min, 1999)


21.00u: Light Matters

#7 (32 min, 1996)

#37 (31 min, 2009)