Bekijk trailer

killer_of_sheep_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Killer of Sheep

Het cinema vérité-meesterwerk Killer of Sheep (1977), schets van een familieleven in Watts, achterstandswijk in Los Angeles, gold als de ultieme undergroundfilm. Een officiële release (restauratie) volgde in 2007, met topacts op de soundtrack, van Etta James tot Earth Wind & Fire.

Regisseur Charles Burnett draaide een cinema vérité-achtige vertelling over Stan, arbeider in een slachthuis, inwoner van de wijk Watts. Stan (Henry Gale Sanders) komt hondsmoe thuis van de arbeid maar probeert toch de goede moed erin te houden, net zoals zijn vrouw (Kaycee More). De camera volgt de cast – grotendeels samengsteld uit Burnetts vrienden en bekenden – in los samenhangende episodes, die samen een ‘slice of life’ vormen; vrienden komen voorbij, de kinderen spelen, buren knopen een praatje aan.

ondergronds

Burnett leverde de 16mm-film in als afstudeerproject aan de filmopleiding van UCLA, voorzien van een soundtrack met songs van topgroepen als Etta James, Earth Wind & Fire, Dinah Washington en werk van Gershwin en Rachmaninov. Door de hoge muziekrechten kon de fillm niet gedistribueerd worden, maar ‘ondergrondse’ voorstellingen vestigden Burnetts naam.

Killer of Sheep was alles wat een Blaxploitation-film niet was: een gespeeld, maar realistisch portret van het leven in een zwarte achterstandswijk, zonder nadruk op drugs en geweld, zonder funky action heroes in de hoofdrol.

rellen

‘De meest invloedrijke film die je nooit hebt gezien’ werd in 2007 gerestaureerd door UCLA Film Archives en opnieuw uitgebracht, met de muziekrechten voldaan, als eerbetoon aan Charles Burnett en de onafhankelijke Zwarte Cinema van de jaren zeventig. Burnett was in die tijd lid van de L.A. Rebellion, een groep onafhankelijke Afro-Amerikaanse, Caribische en Afrikaanse filmers en videomakers. Ze lieten zich onder meer liet inspireren door de heftige rellen in Watts (1965),  een grote Zwarte wijk in Zuid-Los Angeles. De bevolking kwam er in opstand tegen de armoede, gebrek aan scholing en sociale uitsluiting.

  • Taalkunstenaar Akwasi geeft 16 juli een spoken-wordperformance bij de openingsavond van het VR-werk Traveling While Black. Documentairemaker, programmeur en cultureel adviseur Tessa Boerman leidt Killer of Sheep die avond in.
voor 13 sep 2020 21:15