Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

  • Bram Stoker's Dracula
  • Interview with the Vampire
  • Suspiria
  • The Masque of the Red Death
  • Bram Stoker's Dracula
Bekijk trailer

bram_stokers_dracula_-_trailer_-_hq_-_1992

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Koolhoven & Simons

Koolhoven & Simons: Gothic Horror Night

Vanavond duiken we in de gotische horror. Kom alles te weten over het hoe & waarom van mistige kerkhoven, monsterlijke verschijningen, onderdrukte angsten en doorgedraaide wetenschappers. En waarom spat het bloed zo felrood van het scherm? Hoofdfilm is Bram Stoker's Dracula (1992) van Francis Ford Coppola, op 35mm uit de eigen collectie. 

‘Gotische horrorcinema komt voort uit de populariteit van vroeg 19e-eeuwse fictie’, vertelt Eye-programmeur Ronald Simons. ‘De beroemdste gotische romans zijn Mary Shelley’s Frankenstein (1818) en Dracula (1897) van Bram Stoker.’

In het eerste uur vertonen we fragmenten uit onder andere Interview with the Vampire (1994), Rebecca (1940) van Alfred Hitchcock en The Masque of the Red Death (1964) van Roger Corman, met camerawerk van Nicolas Roeg.

gefrustreerde lusten

In hoofdfilm Bram Stoker's Dracula, met Gary Oldman en Winona Ryder geeft Coppola het aloude verhaal van Dracula diepgang en actualiteit door te film te situeren in een een seksueel rigide Victoriaanse tijdperk en tegelijkertijd toespelingen te maken op de aids-epidemie. Keanu Reeves speelt een Brit die in Transsylvanië zijn gefrustreerde lusten mag komen botvieren.

voor 25 mrt 2021 19:30