• La captive
  • La captive
  • La captive

La captive

La captive verhaalt over de obsessie van Simon voor zijn vriendin Ariane, die zich gewillig tot zijn 'gevangene' laat maken. Het scenario werd mede geschreven door Eric de Kuyper, die aan verschillende van Chantal Akermans films meewerkte. 

Chantal Akerman maakte in La captive gebruik van statische shots; de ingetogenheid van de opnamen wordt slechts doorbroken door de hartverscheurende, romantische muziek. Ze liet zich daarbij inspireren door La prisonniére van Proust.

Aansluitend op de voorstelling is een fragment te zien uit het Duitse melodrama Zweimal gelebt (Max Mack, 1912), afkomstig uit Eye's Desmet-collectie. 

over eric de kuyper

Eric de Kuyper, voormalig adjunct-directeur van het Filmmuseum, is met zijn ideeën en passie voor filmbeleving en filmgeschiedenis van grote invloed geweest op het collectie- en presentatiebeleid van Eye. Hij is de geestelijke vader van de Bits & Pieces collectie, die filmmakers en kunstenaars wereldwijd inspireerde: van Peter Delpeut en Fiona Tan tot DJ Spooky en Gustav Deutsch. 

De Kuyper is tevens filmmaker, schrijver en docent, wiens films zowel in Nederland als internationaal waardering vonden bij critici en andere filmmakers.

restauraties

Eye heeft De Kuypers films gerestaureerd en vertoont deze in de sfeer van De Kuypers gedachtegoed, met inleidingen, live muziek en vertoningen van klassiekers uit de collecties van Eye en het filmarchief in Brussel. De voorstellingen worden ingeleid en bijgewoond door De Kuyper en cast en crewleden uit zijn films.