• La cienaga
  • La cienaga
  • La cienaga
  • La cienaga
Onderdeel van Women Make Film

La ciénaga

Een filmisch wonder van Lucrecia Martel, die de aftakeling van een welgestelde familie volgt: veel rode wijn, vervuilde zwembaden, spookachtige grootmoeders, girl crushes en dolle honden. Een onheilspellend en broeierig debuut dat diep onder je huid kruipt.

Met het even suggestieve als trefzekere La ciénaga viel Lucrecia Martel onmiddellijk op als groot talent, met haar gewaagde blik op het familieleven, het oogstrelende camerawerk en haar geavanceerde gebruik van geluid. Zo gaat het getinkel van ijsblokjes in glazen wijn over in het gekletter van stoelen die omvallen op de patio. 

Een losbandige familie in het kleine Argentijnse provinciestadje Salta in Argentinië is voor Martel de perfecte kapstok voor een broeierige film over klassenverschillen, natuur, seksualiteit, politieke onrust en sociale stagnatie.

verwaarloosde plantage

Haar winnaar van de Alfred Bauer Award op de Berlinale 2001 draait om de aftakeling van een welgestelde familie die tijdens een hete zomer samenkomt op hun verwaarloosde plantage.

Mecha, de matriarch, haar vier kinderen en een sukkelige echtgenoot brengen hun tijd door met het drinken van goedkope rode wijn rond een rottend zwembad. Na een ongeluk ontmoet Mecha haar 'nicht' Tali, die ook vier kinderen heeft en in een nabijgelegen stad woont. Hun lot grijpt op elkaar in, terwijl de familie steeds verder afbrokkelt.

bovennatuurlijk

Het moeras uit de titel verklapt al dat er onder het stilstaande oppervlak allerlei dingen borrelen, seksuele verlangens voorop. Martel voegt daar nog de bovennatuurlijke verhalen van Horacio Quiroga aan toe, boordevol onheilspellende voorgevoelens, terwijl de film langzaam naar zijn tragische climax toewerkt.

voor 21 aug 2020 21:45