Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

la_mort_de_louis_xiv_trailer_nl_ot

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

La mort de Louis XIV

De Franse Nouvelle Vague-veteraan Jean-Pierre Léaud schittert als de Zonnekoning, die nu eens niet als mythe maar als sterfelijk mens wordt neergezet, ontdaan van het decorum dat Lodewijk XIV altijd heeft omringd.

Het imposante La mort de Louis XIV speelt zich bijna geheel af in de slaapkamer van de 76-jarige, zieke koning Lodewijk XIV. Hier in Versailles voltrekken zich de laatste dagen van een man die zichzelf zag als goddelijke heerser, maar er uiteindelijk fysiek hetzelfde uitzag als miljoenen anderen op hun sterfbed. Bijna alle koninklijke bezittingen blijven buiten beeld, en daardoor ook letterlijk buiten het bereik voor Lodewijk, die zo van een halfgod wordt teruggebracht tot een fragiele man van menselijke proporties. 

Jean-Pierre Léaud maakt indruk als deze realistische Zonnekoning, omringd door lakeien die als satellieten om hem heen draaien. Lodewijk kan nauwelijks meer zijn koninkrijk regeren. Zijn vrouw, Madame de Maintenon, zijn zoon Louis XV en zijn dokter Fagon proberen zijn ziekte voor het volk te verbergen om de toekomst van Frankrijk veilig te stellen. 

De eigenzinnige Catalaanse regisseur Albert Serra haalde voor zijn visueel overdonderende stijl inspiratie uit de schilderkunst. De extravagante pruiken op het aftakelende gezicht van Lodewijk onderstrepen de banaliteit en naaktheid van de koning die zijn meerdere in de dood moest erkennen.

…nauwkeurig observerende en prachtig uitgelichte La mort de Louis XIV…uitzonderlijke ervaring...royaal genot...een meesterzet... (****, '#1 Must See Film van de Maand', De Filmkrant)

Er gaat een enorme hypnotiserende kracht uit van dit drama…ontroerend… (**** De Volkskrant)

… memorabele vertolking door Jean-Pierre Léaud… schilderachtig mooi en humoristisch…een van de absolute hoogtepunten van het jaar. (IFFR) 

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z