Bekijk trailer

la_vie_de_jean-marie

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

La vie de Jean-Marie

Jean-Marie heet de praatgrage pastoor die zo’n 25 dorpjes in de Pyreneeën onder z’n hoede heeft. Peter van Houten volgde de Franse geestelijke op de voet en wist de man te vangen in al z’n ontwapenendheid. Voor zijn documentaireportret – publiekslieveling van het afgelopen IFFR – ontwikkelde Van Houten een heel eigen vorm van slow cinema. De film is op tournee en nu te zien in EYE.

Jean-Marie is inmiddels in de zeventig maar heeft niets aan vitaliteit ingeboet; zijn betrokkenheid bij de levens van de dorpelingen – én zijn oog voor vrouwelijk schoon – is verrassend aanstekelijk.

Van Houten heeft de ontwapenende eerlijkheid van de praatgrage zielenherder op een bijzondere manier in beeld gebracht: zes jaar lang cirkelde hij om Jean-Marie heen en legde ’s mans levensfilosofieën vast. Het resultaat is een documentaireportret dat zich laat karakteriseren als een heel eigen vorm van slow cinema, waarin de minutenlange liefdesverklaring van de pastoor aan zijn buurvrouw een hoogtepunt is.

La vie de Jean-Marie was een van de publiekslievelingen op het afgelopen International Film Festival Rotterdam. Na het succes in Rotterdam besloot Van Houten – die tekende voor regie, camera, scenario, montage en productie – de film op tournee door Nederland te sturen. Uiteraard is hij aanwezig bij de vertoning in EYE.

Na afloop van de voorstelling Q&A met Peter van Houten door Ronald Rovers (Filmkrant Live)