Eye is per 1 juni weer open. De ticketverkoop is gestart voor tentoonstelling en film.
Restaurant bezoeken? Maak een reservering.

Bekijk trailer

les_miserables_nederlandse_trailer_vanaf_20_februari_in_de_bioscopen

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl, Vitamine Cineville

Les misérables

Ladj Ly situeerde zijn protestfilm in dezelfde banlieu waar Victor Hugo’s beroemde vertelling Les misérables zich afspeelt. In dit politiedrama grijpt Ly vooral terug op zijn herinneringen aan de rellen van 2005, die Parijs in vuur en vlam zetten. Ly’s speelfilmdebuut werd voor talloze festivals geselecteerd en kreeg de European Film Award.

Drie agenten op pad in de banlieu van Parijs. Een van hen is een groentje dat op de eerste dag van zijn dienstverband meteen voor de leeuwen wordt geworpen. Wanneer een straatschoffie een leeuwenwelp uit het circus heeft gepikt, gaan de agenten achter hem aan; al gauw komt de hele buurt in opstand als iemand beelden van verspreidt van het hardhandig optreden van de politie.

cinema vérité

Voor zijn portret van Afrikaanse en Arabische jongeren die vegeteren in Montfermeil, Parijs, greep hij terug op zijn herinnering aan de de rellen van 2005, toen de voorsteden in brand stonden na arrestaties. Ly’s stijl is die van de cinéma vérité: de beelden ademen waarachtigheid, de woede en de pijn zijn doorleefd.

explosief stadsportret

Les misérables is een brutaal, explosief stadsportret waarin de invloeden van Spike Lee’s Do the Right Thing en La haine van Mathhieu Kassovitz doorklinken. Ladj Ly’s speelfilmdebuut bleef niet onopgemerkt en werd winnaar van de Juryprijs in Cannes.

Over Montfermeil, de banlieu waar ook Victor Hugo’s roman zich gedeeltelijk afspeelt, zei Ly: ‘Een eeuw later is er nog altijd veel miserie, en politiegeweld is er schering en inslag.’

voorfilm Kaweh Modiri

In Renault 5 (NL 2014, 5’) van Kaweh Modiri wil een pas naar Nederland geëmigreerd Iraans gezin naar een familiebijeenkomst. Dat gaat niet zonder slag of stoot, blijkt. Nederlands gesproken.

voor 04 jun 2020 21:00

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

Cineville-pashouders kunnen deze film online kijken via Vitamine Cineville.