• Let There Be Light
  • Let There Be Light
  • Let There Be Light
Bekijk trailer

let_there_be_light_preview

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Let There Be Light

Indringend verslag van een twee maanden durende psychiatrische behandeling van een groep Amerikaanse veteranen die getraumatiseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Paul Thomas Anderson heeft de documentaire uitputtend bestudeerd voor The Master. Te zien in het programma Shell Shock, over de verwerking van traumatische ervaringen.

De voorstelling op 21 april is i.s.m. het John Adams Institute.

John Huston (The African QueenKey Largo) onderzoekt in zijn documentaire voor het eerst de gevolgen van traumatische ervaringen bij militairen die terugkeren uit de oorlog. Hij maakte de film in 1946, als laatste deel van een in opdracht van de Amerikaanse regering gemaakte trilogie over de Tweede Wereldoorlog. Let There Be Light mocht decennialang niet in het openbaar vertoond worden wegens de vermeende demotiverende werking op en de bescherming van de privacy van militairen.

stotteren

Huston volgt een groep veteranen die in een psychiatrisch ziekenhuis een twee maanden durende behandeling ondergaat, vanaf hun aankomst en de eerste gesprekken met de psychiater tot de dag dat ze uit het ziekenhuis ontslagen worden. De mannen zijn bijna allemaal ernstig getraumatiseerd. Een van hen vertoont verlammingsverschijnselen, een ander stottert erg, een derde kan zich niet herinneren wat hem is overkomen.

onthullend

De beelden worden begeleid door voor die tijd gebruikelijke dramatische muziek en voice-over, maar tonen een realistisch en onthullend beeld van wat tegenwoordig bekend staat als een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

inleiding ruud bullens

Klinisch psycholoog Ruud Bullens vertelt op 7 april over de nieuwste inzichten in PTSS. Ook geeft hij een historische duiding van de manier waarop de medische wetenschap vlak na de Tweede Wereldoorlog tegen PTSS aankeek. Bullens is onder meer werkzaam bij het Diagnostisch Expertise Centrum (DEC) te Amsterdam en was bijzonder hoogleraar aan de VU Amsterdam.

the atomic soldiers

Regisseur Morgan Knibbe wordt op 21 april na de vertoning van Atomic Soldiers geïnterviewd door Tracy Metz, directeur van het John Adams Institute, over het ontstaan van deze film. Atomic Soldiers wordt als voorfilm getoond bij Let There Be Light. Tijdens het onderzoek voor zijn eerste speelfilm verzamelde Morgan Knibbe (Those Who Feel the Fire Burning) onthutsende verhalen van de getuigen van de Amerikaanse atoomproeven in de jaren vijftig. Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire, DirectorsNL Grand Prix 2019.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

John Adams Institute

eye havendiner

Havendiner

20 mei sluiten we Shell Shock feestelijk af met een groot havendiner. Kom Syrisch eten en dansen aan het water!