Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

nlse_trailer_liefde_is_aardappelen

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Liefde is aardappelen

Via een plotselinge erfenis die filmmaker Aliona van der Horst krijgt – een kleine kamer in een Russisch houten huisje – ontvouwt zich een indrukwekkend verhaal rond de levens van haar Russische boerenfamilie. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen.

Op een dag krijgt filmmaker Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel - een luttele 6 m² - van een houten huisje op het platteland van Rusland, waar haar moeder is opgegroeid. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het huisje leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen.

Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten, zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles. De vereiste opoffering aan de grote zaak. De onbelangrijkheid van de individuele mens. Allen bleken te kampen met angsten en verdringing. Stalin, oorlog en kunstmatige hongersnoden hadden hun wezen en ziel diep verwond en bekrast.

Heel voorzichtig weet Aliona van der Horst de verhalen los te krijgen. En krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door animatie-kunstenaar Simone Massi werkt de film toe naar een indrukwekkende climax.

over Aliona van der Horst

Aliona van der Horst is geboren in Moskou en getogen in Nederland. Na haar veelbekroonde eindexamenfilm Dame met het witte hoedje (1997) maakte ze Na de Lente van ‘68 (Gouden Beeld 2001), over de liefde van haar ouders in tijden van Koude Oorlog, en de gelauwerde serie Passie voor de Hermitage (Grand Prix FIFA Montréal 2003), verhalen achter de schermen van het grootste museum ter wereld.

Daarna verlegde zij haar blik naar Iran met de lange documentaire Voices of Bam (co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering, die op vele internationale filmfestivals vertoond en onderscheiden werd, waaronder het Tribeca Filmfestival.

In 2008 kreeg Van der Horst de Jan Kassies Stimuleringsprijs van het Mediafonds, waarbij haar oeuvre geroemd werd om de poëtische kracht. Met de film Boris Ryzhy keerde ze terug naar Rusland voor een portret van deze jonge Russische dichter en zijn generatie. De film won de Zilveren Wolf op IDFA 2008.

...Veelzeggend...aangrijpend portret van Rusland. (***** NRC Handelsblad)

 ...subtiel maar vasthoudend...zorgvuldige, ontroerende documentaire. Prachtig...indrukwekkend... (**** De Volkskrant)

 ...betoverend...beeldschone en buitengewoon ontroerende reconstructie... (**** Trouw)

Bekijk deze film thuis op Picl, EYE's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z