Bekijk trailer

trailer_m_butterfly_-1993-_david_cronenberg

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

M. Butterfly

Weelderige en toch intiem historisch drama, waarin een Franse ambtenaar (Jeremy Irons) in het China van Mao verliefd wordt op een mooie operazangeres – niet wetende dat ‘zij’ zowel een man is als een spion. Bewerking van het veelgeprezen toneelstuk van David Henry Hwang.

De Franse diplomaat Gallimard wordt verliefd op een operadiva (John Lone), een man vermomd als vrouw, zowel op als buiten het podium. De twee beginnen een affaire die twintig jaar duurt, terwijl Gallimard al die tijd niet op de hoogte is van de ware identiteit van zijn geliefde, en van het feit dat hij/zij een spion is voor de Chinese overheid. Via Gallimard houdt de spion zijn/haar superieuren op de hoogte van Amerikaanse troepenbewegingen in Vietnam. De door de liefde gekwelde Gallimard wil of kan de waarheid over zijn ‘perfecte vrouw’ niet onder ogen zien.

Deze ogenschijnlijk atypische film van Cronenberg – zijn eerste film buiten het griezelgenre – bevat toch een aantal van zijn belangrijkste thema's: transgressieve seksualiteit, opgedeelde identiteit, en het vermogen van de geest om de biologische werkelijkheid te overstijgen. Voor het scenario baseerde Cronenberg zich op het toneelstuk van David Henry Hwang Hwang, die de belevenissen van de Franse diplomaat Bernard Boursicot in het maoïstisch China van de jaren zestig tot uitgangspunt nam.