Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

malcolm_x_1992_official_trailer_-_denzel_washington_movie_hd

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Malcolm X

Spike Lee's biopic Malcolm X werd precies 25 jaar geleden uitgebracht in Nederland. De film en het bewogen leven van Malcolm X spreken ook nu nog tot de verbeelding: veel jongeren laten zich meer dan 50 jaar na zijn dood nog steeds inspireren door zijn ideeën. De vertoning van Malcolm X in EYE volgt op de opvoering van het theaterconcert 'Malcolm X' in de Rotterdamse Schouwburg op 29 september.

EYE vertoont drie films van Spike Lee als onderdeel van het festival Black Achievenement Month, dat in oktober voor de tweede maal plaatsvindt. Te zien zijn de klassiekers She's Gotta Have It en Malcolm X en het ondergewaardeerde Clockers.

Denzel Washington excelleert als Malcolm X, die streefde naar zelfbeschikking voor Afro-Amerikanen 'by all means necessary'. Hij heeft een meer dan bewogen leven geleid: armoedige achtergrond, verzeild geraakt in de onderwereld, tijdens een gevangenisstraf tot de islam bekeerd, militant gezicht van de 'Nation of Islam' (NOI), vervolgens in eigen kring verguisd, op bedevaart naar Mekka en op 39-jarige leeftijd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen vermoord.

Deze film zou zonder de gebeurtenissen rond die tijd (Rodney King, rassenrellen, economische malaise, Zuid-Afrika) niet zijn gemaakt. Met de beelden van de Rodney King-video op de aftiteling en de epiloog waarin Nelson Mandela een schoolklas toespreekt wil Lee de boodschap van Malcolm X actualiseren voor een nieuwe generatie. "Door hem te eren, eren we onszelf", wordt in de film gesteld. Spike Lee is als Malcolms partner in crime Shorty zelf in een van de hoofdrollen te zien.

Met inleiding van Tessa Boerman, onafhankelijk documentairemaker en curator van o.a. het IFFR programma Black Rebels. 

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z