Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Mania, Die Geschichte einer Zigarettenarbeiterin

De beroemde actrice Pola Negri liet Mania om onbegrijpelijke redenen uit haar officiële filmografie verwijderen. Daarna leek de film zelf ook verdwenen, totdat hij enkele jaren geleden weer opdook. Nu is dit pareltje in gerestaureerde staat voor het eerst in Nederland te zien, met live pianomuziek door Martin de Ruiter (programmeur EYE) en inleiding door Elif Rongen (curator EYE, voertaal: Engels).

Pola Negri was een getalenteerde actrice, danseres, en ook briljante manipulator van haar eigen imago. Hoewel Mania goed werd ontvangen in Polen, verwijderde Negri de film (en nog een paar andere) uit haar officiële filmografie. Ze meldt eenvoudigweg dat haar carrière pas startte in Berlijn in 1918 onder de grote regisseurs Max Reinhardt en Ernst Lubitsch. Die Augen der Mumie Ma (1918) zou haar eerste film zijn.

In werkelijkheid was ze Polens eerste filmster. De 'Poolse Asta Nielsen', zoals ze haar noemden, debuteerde al in 1914 in Slave to Her Senses. Daarna is ze consequent gepromoot als de archetypische femme fatale die al haar geliefden in het ongeluk stort.

Negri speelt in de teruggevonden en gerestaureerde film Mania een arbeidster van een sigarettenfabriek, die verliefd wordt op de getalenteerde jonge componist Hans. Een rijke mecenas heeft op zijn beurt een oogje op Mania, waarna ze voor een moeilijke keuze komt te staan.

Live muzikale begeleiding door componist en EYE-programmeur Martin de Ruiter op piano.

Pola Negri is ook onderwerp van de This is Film!-collegereeks op woensdag 9 mei.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€16,50

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z