Masters of the Avantgarde: Jacques Verbeek en Karin Wiertz - animatoren

Presentatie van acht van de conserveringen van de dertien korte films die Karin Wiertz en Jacques Verbeek samen maakten. Alle dertien films staan nu ook op een dvd. Verbeek was vooral geïnteresseerd in de technische mogelijkheden bij animatie, Wiertz meer vormgeving van het enkelvoudige beeld, ritme en montage.

Karin Wiertz (1946) volgde samen met Jacques Verbeek (1947-1993) de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Ook bezocht Verbeek de Vrije Academie in Den Haag, waar hij onder Frans Zwartjes zijn eerste animatiefilms maakte. Beiden speelden in enkele films van Paul de Mol, Jan Ketelaars en Frans Zwartjes. Karin Wiertz over haar korte films en de samenwerking met Verbeek: ‘In Psychopolis, een kunstinstituut in Den Haag, doceerde Jacques’ mentor Frans Zwartjes het vak film en die deed dat op zijn strikt eigen manier. Ik mocht voor hetzelfde lesgeld mee, want we kwamen toch niet elke dag vanuit Eindhoven! Mijn eindexamenfilm voor de Academie in Eindhoven heb ik dan ook in Den Haag gemaakt.

Inmiddels waren we vooral animatiefilms aan het maken. Dit hebben we samen, als vrij werk, gedurende 23 jaar gedaan. De productiekosten van de meeste van onze dertien films, die allemaal op deze dvd staan, hebben we zelf betaald. Onze laatste gezamenlijke presentatie was een project op drie schermen tegelijk, met de titel Any Resemblance, in 1990 op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Na Jacques’ dood in 1993 wilde ik nooit meer films maken: we hadden dit altijd samen gedaan, voor elke film een nieuw concept ontwikkeld, waarbij Jacques vooral geïnteresseerd was in de technische mogelijkheden bij animatie, ik meer in zaken zoals vormgeving van het enkelvoudige beeld, ritme en montage. Voor al onze films werd muziek geschreven en uitgevoerd door Bertus Borgers. Deze dvd is een nalatenschap van ons gezamenlijke beeldende (film)werk.’ 

De dvd kwam tot stand met dank aan hun voormalige producent Willem Thijssen en EYE.

De volgende films worden vertoond:
Reversals
Slippery Slope

Keep On Turning (1972)
Between The Lights
University Building

Easy Action Animated (1978)
Case Of The Spiral Staircase, The (1981)
There Is A Garden In My Head (1987)

Let op: double bill-voorstelling met Machine Room – Research Lab - ArtEZ. Prijs (gereduceerd tarief, één kaartje voor twee voorstellingen): € 16, -. Double-billkaarten zijn alleen aan de kassa verkrijgbaar. De voorstellingen zijn ook apart te bezoeken, de toegang is dan € 10, - .

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.