Match Point

In zijn 35ste speelfilm verruilt Woody Allen zijn vertrouwde New Yorkse joods-intellectuele milieu voor dat van de Britse upperclass. Match Point is een spannende morality tale met Scarlett Johansson als zwoele vamp die Jonathan Rhys Meyers het hoofd op hol brengt. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van de New Yorkse regisseur.

Tennisleraar Chris (Jonathan Rhys Meyers) worstelt met een dilemma: kiest hij voor een gemakkelijk rijkeluisleventje aan de zijde van zijn bemiddelde echtgenote of zet hij alles op het spel voor de sensuele Amerikaanse vriendin (Scarlett Johansson) van zijn zwager? Misdaad lijkt de enige uitweg.

'Ik maak veel films’ , zei Woody Allen. ‘Sommige zijn redelijk goed, andere matig. Deze is goed geworden, dat zie ik zelf ook wel.’ Critici waren het met hem eens. Match Point zou zijn sterkste film zijn sinds het thematisch vergelijkbare Crimes and Misdemeanors uit 1989. Vrij naar Dostojevski's Misdaad en straf, met leuke variaties op de Engelse detectivetraditie.