Eye is weer open! Tickets voor tentoonstelling en film zijn alleen online te koop.
Restaurant bezoeken? Maak een reservering.

  • Maurice
  • Maurice
  • Maurice
  • Maurice
  • Maurice
  • Maurice
Bekijk trailer

maurice_-_nederlands_ondertitelde_trailer_digitale_restauratie

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Maurice

Maurice (1987), naar de gelijknamige, autobiografisch getinte roman van E. M. Forster, is nu te zien in de gerestaureerde 4K-versie. In de verfilming van Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Het boek kon pas in 1970 gepubliceerd worden. Beide hoofdrolspelers werden bekroond in Venetië. Ivory kreeg in 2018, op 89-jarige leeftijd, een Oscar voor het scenario van Call Me by Your Name (Luca Guadagnino).

Twee jaar na de 4K-restauratie van Howards End brengt Eye opnieuw een klassieker van James Ivory in de bioscoop.

Maurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren aan de universiteit van Cambridge en raken verliefd. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden; in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas. Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw.

Maurice werd genomineerd voor een Oscar en won de Zilveren Leeuw van het filmfestival in Venetië.

hypnotiseur

Fosters roman en Ivory’s verfilming laten zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse. Maurice blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de 'hulp' in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar Maurice wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder (Rupert Graves), een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt in het leven van Maurice.

Sommige films worden met de jaren alleen maar beter...opmerkelijk...een film die zijn tijd vooruit was. Terecht wordt het drama nu gezien als een mijlpaal in de filmverbeelding van mannenliefde. (Het Parool)

...rijke aankleding doet evenwel niks af aan de inhoud...fascinerende film...eerlijker dan Call Me by Your Name. (NRC Handelsblad)

...gloeiend actueel...prachtig gefilmd...raakt nog steeds een gevoelige snaar...niets aan zeggingskracht verloren...voortreffelijk...even formidabele, zomerblonde James Wilby...indrukwekkend... (Trouw)

over de restauratie

De 4K-restauratie en heruitbreng kwam tot stand ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de film in 2017. De Amerikaanse distributeur Cohen Media Group presenteerde toen de nieuwe scan op het 67ste filmfestival van Berlijn in de sectie Berlinale Classics.

Regisseur James Ivory was verguld met de restauratie op hoog-digitale kwaliteit die volledig recht doet aan de visuele rijkdom van de opnamen en de originele kleuren. ‘Na dertig jaar is het negatief meestal in heel slechte staat’, licht Ivory toe. ‘De kleuren zijn verbleekt, het oppervlak van het negatief is smerig, soms ook gescheurd.  Als je alle vuil en krassen verwijdert en het negatief digitaal restaureert heb je een prachtig, bijna slijtvast eindresultaat voor hedendaagse vertoning, dat is een opwindende gedachte zoveel jaar na de première van de film.’

De restauratie vond plaats op basis van het originele cameranegatief en het magnetische geluidsspoor, die bewaard zijn gebleven in het George Eastman Museum. De voltooiing van het proces was in handen van Cineric US en Cineric Portugal. De kleurcorrectie werd gedaan door Technicolor, Parijs, onder supervisie van cameraman Pierre Lhomme en met goedkeuring van regisseur James Ivory.

over de regisseur

James Ivory (US, 1928) werd vooral bekend door zijn jarenlange samenwerking met scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala en de Indiase producent Ismail Merchant, met wie hij in 1961 Merchant Ivory Productions oprichtte. De naam werd synoniem met fraai vormgegeven producties, sterke acteerprestaties en stijlvol camerawerk. Ivory verwierf vooral faam door zijn adaptaties van het werk van de Engelse en Amerikaanse schrijvers Henry James (The Europeans, 1979), E.M. Forster (A Room with a View 1985, Maurice, 1987) en Jean Rhys (Quartet, 1981).

landelijke vertoningen

Bij de heruitbreng van James Ivory's Maurice vertoont Eye ook digitale restauraties van Heat and DustAutobiography of a Princess, Shakespeare-Wallah en Howards End.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

Cineville-pashouders kunnen deze film online kijken via Vitamine Cineville.