Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
 • Âmes de fous
 • Âmes de fous
 • Âmes de fous

Meet the Archive: Âmes de fous

De collectiespecialisten van Eye presenteren nieuwe aanwinsten, bijzondere vondsten en restauratieprojecten. Tijdens dit jaarlijkse kijkje achter de schermen ziet u de enorme rijkdom van de Eye-collectie, ontmoet u de curatoren en restauratoren en hoort u de verhalen over de bijzondere projecten waaraan zij werken. Tijdens Meet the Archive bent u als eerste getuige van de resultaten, van nieuwe innovatieve manieren van presenteren, van de samenwerkingen met filmmakers en internationale archieven.

Met korte Pathé-komedies uit 1901, hergebruik van Indiëmateriaal, hoe presenteer je een film van enkele seconden? Een boekpresentatie en de opening van Eye International Conference: Sisters. Voertaal Engels.

programma

16.10 Recent geconserveerd: Korte Pathé-films

16.10 Recent geconserveerd: Korte Pathé-films

 • Eye ontvangt bijna maandelijks particuliere kleine schenkingen. Op deze manier is een kleine verzameling ontstaan van korte Franse komedies die we recent hebben geconserveerd.
   
 • Par le trou de la serrure (Ferdinand Zecca, Pathé Frères, FR, 1901, , 2’). Bediende gluurt door het sleutelgat van de hotelkamers. 
 • Le laveur de devantures (Pathé Frères, FR, 1902, 1’). Glazenwasser krijgt ruzie met een schoonmaakster. 
 • Ramoneur et patissier (Pathé Frères, FR, 1903, 1’). Agent wordt de dupe bij een taartgevecht.
 • Le chien et la pipe (Pathé Frères, FR, 1902, 2’). Dame met hond gooit pijp van mede treinreiziger uit het raam, waarna haar hond volgt.
16.15 Presentatie: Hergebruik van de Eye-collectie 

16.15 Hergebruik van de Eye-collectie Presentatie door Dorette Schootemeijer (Curator Eye)

 • Beeldmateriaal uit de deelcollectie amateur-smalfilm en Indische film wordt vaak hergebruikt in beeldende-kunstinstallaties, documentaire film en tv-producties.
  Fragment uit Ze noemen me Baboe (NL, Sandra Beerends, 2019) waarin de persoonlijke geschiedenis van een Indonesisch kindermeisje, in dienst van een Hollandse familie in voormalige Nederlands-Indië, verteld wordt tegen de achtergrond van de historische gebeurtenissen.
16.40 Âmes de fous 

16.40 Âmes de fous (Germaine Dulac, 1918, FR) Inleiding door Elif Rongen (Curator Eye)

 • Âmes de fous ('Dwaze zielen') van Germaine Dulac is een surrealistische serie van zes afleveringen over eer, verraad, verleiding, rivaliteit, waanzin en vermomming. In 2017 werden zeer korte fragmenten ontdekt in Eye. Documenten bewaard in de Cinémathèque française maken het mogelijk om een live reconstructie te maken. Filmarchivarissen Clément Lafite en Emilie Cauquy lezen fragmenten voor uit de originele ciné-roman.
17.25 Boekpresentatie From Grain To Pixel

17.25 Boekpresentatie From Grain To Pixel Presentatie door Govanna Fossati (Hoofdconservator Eye en Hoogleraar Filmerfgoed UvA); Jane Gaines (Hoogleraar Film, Columbia University); Eef Masson (Coördinator MA Preservation and Presentation of the Moving Image, UvA); Dan Streible (Hoofddocent New York University)

 • Presentatie van de herziene versie From Grain to Pixel. The Archival Life of Film in Transition (2009) van Giovanna Fossati. Hierin analyseert ze de overgang van analoge naar digitale film en de diepgaande effecten ervan op het maken en archiveren van films. Tien jaar na de eerste publicatie behandelt deze herziene editie de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.
17.45 Opening van de Eye International Conference: Sisters

17.45 Opening van de Eye International Conference: Sisters

 • Jaarlijks organiseert Eye een driedaags bijeenkomst voor en door filmprofessionals. Meet the Archive is de opmaat naar deze conferentie en wordt geopend door Sandra den Hamer (Directeur Eye), Jennifer Horne (Women Film History International) en Giovanna Fossati (Hoofdconservator Eye).
18.00 Borrel

18.00 Borrel in de foyer van Cinema 1; gratis met je toegangskaartje.

Stephen Horne was dertig jaar lang huispianist bij de Londense BFI Southbank en speelde op alle belangrijke Britse podia. Ook nam hij muziek op voor vele dvd-releases van stille films. 

 

 • Dit programmaonderdeel duurt van 16.10 tot 18.00 uur. 

 • Om 12.00 start deel 1 en om 14.05 uur deel 2 van Meet the Archive.

 • Haal op de dag zelf voor elk programmaonderdeel een gratis toegangskaart op aan de kassa.

gratis toegang

Tickets zijn op de dag zelf gratis te verkrijgen aan de balie.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z