Mekong Hotel

Visuele collage rond een spookachtig hotel in de buurt van de Mekong-rivier in het noordoosten van Thailand. Mekong Hotel is een mix van naturalisme en animisme, vol vrije associaties en geesten uit het verleden. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

De Mekong-rivier markeert de grens tussen Thailand en Laos en speelt vaak een belangrijke rol in Apichatpong Weerasethakuls werk. Aan deze rivier en in de slaapkamers van het nabijgelegen hotel repeteert Weerasethakul met zijn crew voor een film die hij jaren geleden schreef en die er niet meer van zal komen. Deze spookfilm, Ecstasy Garden genaamd, zou de band schetsen tussen een vampierachtige moeder en haar dochter. Zoals gebruikelijk bij Weerasethakul is reïncarnatie in de vorm van geesten uit het verleden een belangrijk motief. Of de geesten nu bovennatuurlijk zijn of overblijfselen van een herinnering, ze zijn allen een onvermijdelijk onderdeel van het heden.

De docufictie Mekong Hotel is een mix van naturalisme en animisme, een collage van raadselachtige, poëtische tableaus waarin zijn acteurs 'versies' van zichzelf spelen. Het visueel essay is een serene aaneenschakeling van vrije associaties, met als soundtrack de hypnotiserende akoestische gitaar van jeugdvriend Chai Bathana. Mekong Hotel is opgenomen in een tijd waarin zware overstromingen Thailand teisterden, waardoor de gelaagde film ook oog heeft voor plotselinge vernietiging en falende milieupolitiek. Mekong Rivier is volgens Weerasethakul een droom of een voorstudie voor een groter project dat hij in de lijn van het Primitive-project over de Mekong-rivier wil gaan maken. Primitive is nu te zien in de tentoonstelling in EYE.