• Melancholia
  • Melancholia
  • Melancholia
  • Melancholia
Bekijk trailer

melancholia_2011_-_official_trailer_hd

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Melancholia

Zwart-romantische, psychologische ‘rampenfilm’ waarin het einde van de wereld een huwelijksfeest overschaduwt. Von Trier liet zich inspireren door zijn eigen depressie en de films van Andrej Tarkovski. Vertoning in het programma rond Tarkovski, op 35mm uit de collectie van Eye.

De sublieme stilist Lars Von Trier gaat in zijn droefgeestige meesterwerk opnieuw grandioos aan de haal met de genrefilm, ditmaal de rampenfilm en de huwelijksfilm. Kirsten Dunst schittert als de depressieve bruid Justine, die van haar montere zus Claire (Charlotte Gainsbourg) en zwager (Kiefer Sutherland) een extravagant huwelijksfeest op een landgoed cadeau krijgt. Oude wonden worden opengereten maar er hangt een nog grotere sluier van onheil over het feest: de blauwe planeet Melancholia ligt op mogelijke ramkoers met de aarde. Von Trier haalde voor overweldigende film inspiratie uit zijn eigen depressie. In de ouverture drijft Justine tussen de waterlelies en door een kluwen touw. Zo ervaar je een depressie, zegt zij later: als waden door grauwe wol. Von Trier zei daarover: 'I think that Justine is very much me. She is based a lot on my person and my experiences with doomsday prophecies and depression.'

verwijzingen naar Stalker

Lars von Trier heeft zijn bewondering voor Tarkovski nooit onder stoelen of banken gestoken: 'Have you ever seen a film called The Mirror? I was hypnotised! I’ve seen it 20 times (...) It’s the closest I’ve got to a religion – to me he is God.' Ook in Melancholia is de invloed van Tarkovski terug te vinden, in verwijzingen naar films als Stalker en Het offer

Esther Elligens (Eye Exposed) verzorgt een korte inleiding (voertaal: Nederlands) waarbij ze ingaat op de invloed van Tarkovski op de films van Von Trier. 

voor 09 nov 2019 18:45
met inleiding door Esther Elligens (Eye Exposed)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.