Menschen am Sonntag

Deze mede door Billy Wilder geschreven klassieker moest een film worden die in alles afwijkt van wat er op dat moment in de bioscoop te zien was. Geen sterren: Menschen am Sonntag zou over gewone, jonge Berlijners gaan en hun alledaagse belevenissen. Het werd een van de hoogtepunten uit de vooroorlogse Duitse filmcultuur. Vertoning in het kader van het Billy Wilder-programma, met live muziek.

Tijdens zijn jaren in Berlijn (1926-1933) is Billy Wilder actief als journalist en scenarioschrijver. Menschen am Sonntag is zijn meest bekende film uit die periode waarin hij scenario's voor tientallen films schrijft. Wilder maakt de film samen met een groep jonge aspirant-filmmakers: Robert Siodmak regisseert samen met Edgar Ulmer, Fred Zinneman is camera-assistent en Curt Siodmak buigt zich samen met Wilder over het scenario.

zomers weekend

Geen van allen - met uitzondering van de cameraman Eugen Schufftan - hebben ze ervaring met het maken van films, maar één ding weten ze heel goed: het moet een film worden die in alles afwijkt van wat er op dat moment in de bioscoop te zien was. Geen sterren: Menschen am Sonntag moest over gewone, jonge Berlijners gaan en hun alledaagse belevenissen tijdens een zomers weekend in Berlijn. We volgen ze op zaterdagavond na hun werk en op zondag tijdens uitstapje naar de Nikolassee. Dan is het maandagochtend; de sfeer in de stad is nu heel anders - iedereen gaat weer aan het werk.

enorm succes

De film wordt gedurende negen maanden opgenomen, lowbudget, op locatie en met niet-professionele acteurs. Lokale distributeurs hebben er weinig vertrouwen in, maar de film is vanaf de première een enorm succes. Bezoekers herkennen zichzelf terug in wat nu wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de vooroorlogse Duitse filmcultuur.

Menschen am Sonntag werd gerestaureerd door Eye en wordt vertoond met live muziek. Muzikale begeleiding: Martin de Ruiter en Thijs Havens (keyboards, gitaren en bandoneon). 

Op 8 juli is er om 19.15 eveneens een vertoning van A Foreign Affair (1948), een van Wilders andere films over Berlijn. Bezoekers kunnen een arrangement kopen voor beide films waarbij een maaltijd in Eye bar restaurant is inbegrepen.

We bieden voor €36 een arrangement aan: om 16:00 Menschen am Sonntag, vervolgens een maaltijd in Eye bar restaurant en om 19.15 A Foreign Affair (Billy Wilder, 1948).