Menschen am Sonntag

Deze mede door Billy Wilder geschreven klassieker moest een film worden die in alles afwijkt van wat er op dat moment in de bioscoop te zien was. Geen sterren: Menschen am Sonntag zou over gewone, jonge Berlijners gaan en hun alledaagse belevenissen. Het werd een van de hoogtepunten uit de vooroorlogse Duitse filmcultuur. Vertoning in het kader van het Billy Wilder-programma, met live muziek.

Tijdens zijn jaren in Berlijn (1926-1933) is Billy Wilder actief als journalist en scenarioschrijver. Menschen am Sonntag is zijn meest bekende film uit die periode waarin hij scenario's voor tientallen films schrijft. Wilder maakt de film samen met een groep jonge aspirant-filmmakers: Robert Siodmak regisseert samen met Edgar Ulmer, Fred Zinneman is camera-assistent en Curt Siodmak buigt zich samen met Wilder over het scenario.

zomers weekend

Geen van allen - met uitzondering van de cameraman Eugen Schufftan - hebben ze ervaring met het maken van films, maar één ding weten ze heel goed: het moet een film worden die in alles afwijkt van wat er op dat moment in de bioscoop te zien was. Geen sterren: Menschen am Sonntag moest over gewone, jonge Berlijners gaan en hun alledaagse belevenissen tijdens een zomers weekend in Berlijn. We volgen ze op zaterdagavond na hun werk en op zondag tijdens uitstapje naar de Nikolassee. Dan is het maandagochtend; de sfeer in de stad is nu heel anders - iedereen gaat weer aan het werk.

enorm succes

De film wordt gedurende negen maanden opgenomen, lowbudget, op locatie en met niet-professionele acteurs. Lokale distributeurs hebben er weinig vertrouwen in, maar de film is vanaf de première een enorm succes. Bezoekers herkennen zichzelf terug in wat nu wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de vooroorlogse Duitse filmcultuur.

Menschen am Sonntag werd gerestaureerd door Eye en wordt vertoond met live muziek. Muzikale begeleiding: Martin de Ruiter en Thijs Havens (keyboards, gitaren en bandoneon). 

Op 8 juli is er om 19.15 eveneens een vertoning van A Foreign Affair (1948), een van Wilders andere films over Berlijn. Bezoekers kunnen een arrangement kopen voor beide films waarbij een maaltijd in Eye bar restaurant is inbegrepen.

We bieden voor €36 een arrangement aan: om 16:00 Menschen am Sonntag, vervolgens een maaltijd in Eye bar restaurant en om 19.15 A Foreign Affair (Billy Wilder, 1948).

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.