Bekijk trailer

moonlight_official_trailer_hd_a24

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Moonlight

Oscar voor beste film, zeven Oscar-nominaties, tientallen prijzen: Moonlight kreeg de hoogste mogelijke waardering van kritiek en publiek. En dat terwijl het onderwerp – de volwassenwording van een jonge zwarte homoseksuele jongen in een door crack geplaagde wijk in Miami – buiten de Hollywoodstandaard viel. De nadruk op de menselijkheid van de personages, ongeacht hun herkomst en doen en laten, trof een snaar.  

Chiron heeft het niet makkelijk: als kind wordt hij gepest, als tiener worstelt hij met z’n seksuele geaardheid en als adolescent moet hij zich een plek veroveren in een van de ruigste buurten van Miami. Rust vindt hij, paradoxaal genoeg, bij de crackdealer Juan, die hem als klein kind opvangt; tegelijkertijd is Juan de huisleverancier van Chirons verslaafde moeder.

stereotypen

Regisseur Barry Jenkins laat Chirons verschillende levensfases spelen door drie verschillende acteurs. Ze geven inzicht in de complexe belevingswereld van een Afro-Amerikaanse man die zich door het leven slaat zonder al te veel toekomstperspectief.

Chiron leeft in een wereld waar geweld, drugs en de gevangenis de toon zetten – toch blijft hij, ook later als drugsdealer, een mens; en ook de mensen om Chiron heen tekent Barry Jenkins als mens in plaats van stereotypen uit een achterbuurt.

sociaal bewogen

Met Moonlight maakte Jenkins – zelf geboren in een arme zwarte wijk van Miami – een intens persoonlijk, maar ook sociaal bewogen document, dat de weg heeft vrijgemaakt voor nieuwe films voor en door de zwarte LGHBTQI-gemeenschap.

voor 02 sep 2020 19:15