Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Moving Sealife – Films by Jean Painlevé

Vier films van Jean Painlevé dompelen je onder in de mysterieuze onderwaterwereld vol surrealistische vormen, tentakels, sprieten, stekels en andere uitstulpingen. Met vooraf live muziek van Matteo Mijderwijk. 

De Fransman Jean Painlevé (1902-1989) filmde onder water organismen die sierlijk bewegen, onverwachte bewegingen maken, grijpen, trillen, krullen of samentrekken. In zijn films komen zijn wetenschappelijke houding en gevoel voor esthetiek op wonderlijke wijze samen. Zijn films laten de kunst van de natuur zien: haar poëzie, mysterie en onbegrijpelijkheid. Deze spanning, tussen het weten en het verwonderen, maakt zijn werk zo bijzonder. 

Painlevé kwam in het midden van de jaren twintig in aanraking met de Parijse avant-garde en maakte zo kennis met het surrealisme. Ook de natuur zat volgens hem boordevol vervreemdende en droomachtige taferelen.  

Avant-gardemuziek was een belangrijke inspiratiebron voor zijn films. Matteo Mijderwijk (orgel en piano) schreef een spannende compositie die hij live opvoert voor de vertoning van de films.

films

Histoire de crevettes (1964, 13’, 35mm, kleur/geluid) (muziek door Pierre Conté)
Painlevé keerde vaak terug naar zijn favoriete onderwerpen uit de late twenties. Histoire de crevettes is er één van. Aan deze anders zo serieuze film, voegde Painlevé een inleiding toe waarin hij een laboratoriumassistent van de afdeling marine biologie in Roscoff castte als Groucho Marx.

Comment naissent des méduses (1960, 14’,35mm, z&w/geluid) (muziek door Pierre Conté)
Kwallen worden geboren uit een klomp algen. Door high-speed cameratechnieken, zien we dingen gebeuren dat met het blote oog niet zijn waar te nemen.

Transition de phase dans les cristaux liquides (1978, 7’,35mm, kleur/geluid) (muziek door François de Roubaix)
Een abstract spel van veranderende kleuren en vormen. Vloeibare kristallen zijn gevoelig voor temperatuur en drukveranderingen. Met behulp van gepolariseerd licht wordt de kleurtransformatie van de vloeibare kristallen zichtbaar.

L'hippocampe (1934, 13’, 35mm, z&w/geluid) (muziek door Darius Milhaud)
Over de beweging en voorplanting van het curieuze zeepaardje. Met een komische verassing aan het einde.

Film stills from Jean Painlevé's Shrimp Stories, The Seahorse and How Some Jellyfish Are Born  © 2017 Archives by Jean Painlevé, Paris. All images courtesy of Archives Jean Painlevé, Paris.

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z