• Mrs Dalloway
  • Mrs Dalloway
  • Mrs Dalloway
  • Mrs Dalloway
Bekijk trailer

mrs_dalloway_trailer_1997

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Mrs. Dalloway

Wat hebben de welgestelde Mrs. Dalloway (Vanessa Redgrave) en een getraumatiseerde Britse officier met elkaar gemeen? Regisseuse Marleen Gorris verbeeldt de verhaallijnen uit Virginia Woolfs gelijknamige roman in een empathisch dubbelportret van twee mensen die de balans van hun leven opmaken. Vertoning in het programma Shell Shock, over de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen.

Wat als het verleden, dat je achter je dacht te hebben gelaten, op een dag weer voor de deur staat? Het overkomt de welgestelde Mrs. Dalloway (Vanessa Redgrave) wanneer ze een feestje geeft. Onder de gasten: de minnaar die ze ooit inruilde voor een saaie echtgenoot, en de vroegere boezemvriendin die misschien net iets méér was dan dat. 

niets te kiezen

En dan is er Septimus, de officier die getraumatiseerd uit de Eerste Wereldoorlog is gekomen en van het verleden nooit meer afstand zal kunnen doen. Zijn leven schuurt heel terloops langs dat van Mrs. Dalloway, zoals in de roman van Virginia Woolf uit 1925 waar de film op is gebaseerd, maar laat wel een spoor na.

In haar eerste film sinds het Oscarwinnende Antonia (1995) ontfermt Marleen Gorris zich met veel empathie over twee tragische personages. De vrouw die voor zekerheid koos in plaats van voor zichzelf. En de man die op het slagveld niets te kiezen had.