Bekijk trailer

geef_ons_maar_amsterdam

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Museumnacht in EYE: Celluloid

Tijdens de Museumnacht in EYE kun je dansen op de heetste acts, van opzwepende hiphop van SMIB tot zwoele beats van FS Green. Maar ook in de tentoonstellingsruimte en filmzalen stijgt de temperatuur door alle ratelende projectoren.

Daar raak je verwikkeld in celluloid - je weet wel, dat materiaal waar vroeger filmstroken van werden gemaakt. Loop tussen overdonderende analoge filminstallaties van internationale kunstenaars, ga zelf aan de slag met een Creatief met Celluloid-workshop, een masterclass filmprojectie of doe een Filmquiz. EYE geeft je een uniek kijkje achter de schermen en haalt speciaal voor deze avond verborgen schatten uit haar collectie en cabine. Daar bovenop zijn de hele avond op allerlei gebruikelijke maar ook ongebruikelijke plekken beelden uit de collectie van EYE te zien. 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

arena-stage

19.00 - 23.00 Creatief met Celluloid

Wees de meest glamoreuze bezoeker van deze Museumnacht en creëer je eigen celluloid accessoire. De stem van Peter van de Pood (Arjan Ederveen) van het legendarische Kreatief met Kurk, begeleidt je stap voor stap bij het maken van je eigen celluloid broche, ketting of armband.

19.00 - 20.30 DJ Autofellatio

DJ Autofellatio is het muzikale cement tijdens de Museumnacht. Met zijn diverse platencollectie slaat hij de hele avond een brug tussen de andere artiesten die optreden in de Arena.

20.30 - 22.00 Arif

DJ Arif was de naamgever van DJ-collectief Malawi, dat faam maakte in de legendarische club Trouw. Vanavond laat Arif je alle hoeken van het muzikale spectrum zien met een mix van experimenteel, ambient, wereldmuziek en uit-je-dak-extatisch!

22.00 - 23.00 Falco Benz

Zelf noemt Falco Benz zijn muziek analoge synth house voor cocktailparties. Omringd door zijn felgekleurde lichtshow kun je grooven op funky synthesizerbeats, catchy melodieën en warme harmonieën. Glaasje in de hand en gaan!

23.15 - 00.00 SMIB - Ray Fuego & GRGY

SMIB? Smib is omgekeerd Bims: de Bijlmer. Dit collectief uit Amsterdam Zuidoost maakt snedige raps in combinatie met gruwelijke video’s. Naast hip-hop houden ze zich bezig met mode, kunst en fotografie en zetten ze menig festival op z’n kop. Speciaal voor deze avond doken ze in het archief van EYE en combineren ze hun eigen visuals met onze collectiebeelden.

00.00 - 02.00 FS Green

FS Green was afgelopen zomer een graag geziene gast op festivals als Pitch, North Sea Jazz, Solar, Lowlands en Appelsap. Deze muzikale alleskunner krijgt iedereen in beweging. FS Green zit zo diep in de goede muziek - van soul, funk en caribbean tot moddervette hiphop en clubtracks - dat een goede afsluiter van je Museumnacht wel zeker lijkt.

arena

19.00 - 01.30 Filmwerkplaats

Creëer je eigen celluloid film. Bewerk een filmstrook, projecteer live op de witte muren van EYE en neem het resultaat mee naar huis.

19.00 - 00.00 De Val van de Videoband

Speel een potje Jenga met de beste videotapes uit de jaren tachtig. Met welke klassieker stort het in?

cinema 2

19.00 - 02.00 Darkroom: Masterclass Filmprojectie & DOKA

De EYE-operateurs brengen je de fijne kneepjes bij van 35mm filmprojectie in deze mini-masterclasses. Ook bestiert Filmwerkplaats Rotterdam hier een exclusieve DOKA, waar je zelf 16mm zwart-wit en kleurennegatieven kunt ontwikkelen, inleggen én projecteren. “If you can’t stand the dark, get out of the kitchen…”

cinema 3

20.45 & 23.00 Everybody wants some!! (USA | 2016 | Richard Linklater)
De nieuwste film van Richard Linklater (Boyhood, Dazed & Confused). Het verhaal speelt zich af in augustus 1980 en volgt Jake, een eerstejaarsstudent en talentvolle honkbalspeler, die samen met zijn luide en opvallende huisgenoten geniet van zijn studententijd.

cinema 4

19.30 - 02.00 Curator's Choice (aanvang divers)

Hoe vindt je de leukste korte films uit een archief van 40.000 titels? Je laat je adviseren. De filmcuratoren van EYE maakten een selectie van verborgen filmparels die je nooit eerder op het grote doek kon zien. Van horror tot animatie en van slapstick tot origineel.

 

19.30 - 20.00 NIAF Animatie
21.00 - 21.30 Touring Holland by Celluloid
22.30 - 23.00 Hoe vergaat celluloid
00.00 - 00.30 Oh, the horror!
00.45 - 01.15 Out in the country
01.30 - 02.00 Arts & Crafts

20.15 - 23.15 Filmquiz (aanvang divers)

Dus jij weet alles over film? Speciaal voor de Museumnacht is een quiz samengesteld die jouw filmkennis op de proef stelt. Meld je aan, alleen of met een groep, en noem jezelf voor de rest van de avond de grootste filmkenner van de stad.

20.15 Filmquiz 1 21.45 Filmquiz 2 23.15 Filmquiz 3

tentoonstelling

20.15 - 00.45 Celluloid: Special tours (aanvang divers)
Alles om ons heen moet maar gedigitaliseerd worden; film, muziek, informatie. In de expositie Celluloid leer je over de magie van echte film. Verschillende rondleiders nemen je mee langs projectoren, spoelen en filminstallaties die je niet eerder in Nederland zag. Wie je begeleidt blijft een verassing, maar misschien heb je geluk en ga je op stap met directeur en liefhebber Sandra den Hamer. 20.15 Rondleiding 1 21.15 Rondleiding 2 22.15 Rondleiding 3 23.15 Rondleiding 4 00.15 Rondleiding 5

room at the top

20.00 - 23.45 Digi Detox (aanvang divers)

Tegenwoordig kunnen we ons een wereld zonder digitale technieken eigenlijk niet meer voorstellen. Maar soms is het goed om even een stapje terug te doen. Tijd voor een Digi Detox! Kick samen met medeverslaafden af en waan je voor één avond in een analoge wereld.

foyer

19.00 - 01.00 Creatief met Celluloid

Wees de meest glamoreuze bezoeker van deze Museumnacht en creëer je eigen celluloid accessoire. De stem van Peter van de Pood (Arjan Ederveen) van het legendarische Kreatief met Kurk, begeleidt je stap voor stap bij het maken van je eigen celluloid broche, ketting of armband.

panorama

20.30 - 22.45 Rondleiding in NL-gebarentaal (aanvang divers)

Rongeleid worden in je eigen taal? Dat kan in EYE. Heb jij een zwak voor cinema, moderne architectuur en ben je geïnteresseerd in fotografie en film? Kom en ontdek het Panorama in de kelder van EYE!

Hier vind je verborgen filmpareltjes en 360°, een ruimte waar je omringd word door bijna honderd filmfragmenten uit de collectie. Maar dat niet alleen, de tentoonstelling leidt je ook langs interactieve installaties als het Flipbook en het Green Screen, waar je zelf een ‘duimbioscoop’ kunt maken en kan figureren in een filmscène.