Bekijk trailer

naked_lunch_1991_-_check_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Naked Lunch (16+)

David Cronenberg, regisseur van weirde vertellingen als The Brood en Rabid, leek geknipt voor de verfilming van William Burroughs’ stream of consciousness-vertelling Naked Lunch. Peter Weller speelt de schrijver in diverse staten van, eh, geestverruiming… De pratende en vleesetende typmachine is een beeld dat beklijft. 

Nadat Burroughs een half jaar lang in een verduisterde hotelkamer in Tanger naar zijn grote teen had zitten staren, besloot de verslaafde Beatschrijver schoon schip te maken. Hij kickte af en zette zich aan de arbeid, met Naked Lunch als resultaat.

Cronenberg gebruikte de geruchtmakende roman als startpunt voor een film over het leven van de intussen beroemde schrijver, in de roman aangeduid als ‘Bill Lee’. Deze schetst een hallucinerend beeld van een samenleving waarin iedereen is onderworpen aan de autoriteit van Dr. Benway, een machtswellusteling in dienst van Interzone Inc. – metafoor voor de door Burroughs ervaren almacht van de USA.

De regisseur vermengde droogkomische horrorsketches uit de roman – denk aan pratende anussen, reusachtige kakkerlakken met hilarische seksdrive en sadistische agenten – met het gekwelde levensverhaal van de hoog-intelligente Burroughs, die zijn vrouw Joan per ongeluk doodschoot. 

Cronenberg liet Weller de hoofdrol vertolken en wierp vervolgens de suggestie dat hij de roman had verfilmd ver van zich. Hij had, in beste Burroughs-traditie, de roman ‘opnieuw gedroomd’.