Bekijk trailer

naked_lunch_1991_-_check_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Naked Lunch (16+)

David Cronenberg, regisseur van weirde vertellingen als The Brood en Rabid, leek geknipt voor de verfilming van William Burroughs’ stream of consciousness-vertelling Naked Lunch. Peter Weller speelt de schrijver in diverse staten van, eh, geestverruiming… De pratende en vleesetende typmachine is een beeld dat beklijft. 

Nadat Burroughs een half jaar lang in een verduisterde hotelkamer in Tanger naar zijn grote teen had zitten staren, besloot de verslaafde Beatschrijver schoon schip te maken. Hij kickte af en zette zich aan de arbeid, met Naked Lunch als resultaat.

Cronenberg gebruikte de geruchtmakende roman als startpunt voor een film over het leven van de intussen beroemde schrijver, in de roman aangeduid als ‘Bill Lee’. Deze schetst een hallucinerend beeld van een samenleving waarin iedereen is onderworpen aan de autoriteit van Dr. Benway, een machtswellusteling in dienst van Interzone Inc. – metafoor voor de door Burroughs ervaren almacht van de USA.

De regisseur vermengde droogkomische horrorsketches uit de roman – denk aan pratende anussen, reusachtige kakkerlakken met hilarische seksdrive en sadistische agenten – met het gekwelde levensverhaal van de hoog-intelligente Burroughs, die zijn vrouw Joan per ongeluk doodschoot. 

Cronenberg liet Weller de hoofdrol vertolken en wierp vervolgens de suggestie dat hij de roman had verfilmd ver van zich. Hij had, in beste Burroughs-traditie, de roman ‘opnieuw gedroomd’.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie