• Vive le cinéma! campagnebeeld door Leopold Emmen
  • Leopold Emmen, schets voor filminstallatie, 2020-2021
  • Leopold Emmen, schets voor filminstallatie, 2020-2021

Nanouk Leopold & Daan Emmen: Het licht vertelt het verhaal

Tijdens de specials bij de tentoonstelling Vive le cinéma! maken gasten en makers uit de expositie een reis door hun filmoeuvre. Nanouk Leopold en Daan Emmen bespreken hoe in hun installatie licht wordt ingezet om door de verschillende emotionele stadia van een verhaal te gaan.

Deze special is online te zien.

Kunstenaarsduo Nanouk Leopold (bekend van de films Wolfsbergen en Boven is het stil) en Daan Emmen maakt onder de naam Leopold Emmen zowel afzonderlijk als gezamenlijk werken voor film, theater en ruimtelijke presentaties. Hun eerste samenwerking was de zes uur durende film Close-Up voor het Size Matters-programma van het IFFR in 2009, die werd vertoond op het Hofpoort-gebouw in Rotterdam.

Daarna zijn de mogelijkheden van de architectonische ruimte altijd in hun werk blijven terugkomen. Niet verwonderlijk als je bedenkt hoe belangrijk locatie voor de films van Leopold is, en het werken met optische illusies en 3D voor Emmen.

licht en ruimte

Met Jan Pieter Ekker en Dana Linssen praten Leopold en Emmen aan de hand van hun gezamenlijke en individuele werk over licht en ruimte, en hoe in hun installatie licht wordt ingezet om door de verschillende emotionele stadia van een verhaal te gaan.

specials Vive le cinéma!

Bij de jubileumtentoonstelling Vive le cinéma! in Eye zijn filmspecials te zien rond vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen: Jia Zhang-ke, Nanouk Leopold/Daan Emmen, Lucrecia Martel, Lemohang Jeremiah Mosese en Carlos Reygadas. Eye viert zo 50 jaar IFFR, 75 jaar Filmmuseum en de kracht van de wereldcinema die IFFR heeft geïntroduceerd.