• Nazarin
  • Nazarin
  • Nazarin
  • Nazarin

Nazarin

Buñuels genadeloze portret van een man die in de voetsporen van Christus treedt om het Goede in de wereld te verspreiden, is zowel kritisch als invoelend. De adaptatie van Benito Pérez Galdós' gelijknamige roman uit 1895 is te zien bij het filmprogramma rond Andrej Tarkovski.

Francisco Rabal maakt grote indruk als Don Nazarío, een Mexicaanse priester die in armoede leeft. Als hij Andara opvangt, een prostituee op de vlucht na een moord, wordt hij onteerd door de Kerk. De priester komt vervolgens zonder huis te zitten nadat Andara zijn huis in brand heeft gestoken. De verjaagde Don Nazarío reist van dorp naar dorp, waarbij hij tegen zijn zin in wordt gevolgd door Andara en Beatriz, een vrouw die in de steek is gelaten door haar geliefde. De zelfingenomen pater Nazario ziet niet dat zijn altruïsme de wereld koud laat.

wrede menselijke natuur

Nazarín is een naturalistische en genadeloze film die je doet nadenken over de wrede menselijke natuur en de grenzen van religie en toewijding. Nazarín dong in 1959 in Cannes mee naar de Gouden Palm maar was pas in 1968 in Nederland te zien. Nazarín is samen met Los olvidados (1951) een van de sterkste films uit de periode dat Luis Buñuel films in Mexico draaide. 

een van tarkovski's favoriete films

Buñuel hoorde volgens Andrej Tarkovski tot de selecte groep 'poëtische filmmakers', samen met Bresson, Dovzhenko, Mizoguchi, Bergman en Kurosawa: 'Het werk van deze filmmakers is moeilijk te distribueren: het weerspiegelt hun innerlijke verlangens, en dit druist altijd in tegen de publieke smaak. Dit betekent niet dat de filmmakers niet begrepen willen worden door hun publiek, maar dat ze zelf proberen om de innerlijke gevoelens van het publiek op te pikken en te begrijpen.' Nazarín was de Buñuel-film die hem het meest aan het hart ging: de film eindigde op nummer 3 in de top tien die de regisseur in 1972 samenstelde met zijn favoriete films. Nazarín werd recentelijk gerestaureerd door Cineteca Nacional Mexico en dit jaar vertoond in Cannes Classics. 

voor 14 okt 2019 19:00

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.