Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Évolution
  • Évolution
  • Évolution
  • Évolution
Bekijk trailer

evolution_-trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Nieuw bloed: vrouwelijke regisseurs en de poëzie van horror + Evolution

Patricia Pisters presenteert haar nieuwe boek 'New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror', gevolgd door de vertoning van Évolution (Lucile Hadžihalilović, 2016). Moordlustige vrouwen, getraumatiseerde vampieren, lustvolle heksen, activistische furies of vrouwelijke Frankensteins – allemaal laten ze zien dat er ‘nieuw bloed’ door de hedendaagse cinema stroomt.

Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn opvallend veel vrouwelijke regisseurs horrorfilms gaan maken, variërend van pure genrefilms tot veel subtielere verwijzingen naar de emoties en stijlelementen die kenmerkend zijn voor de horrorfilm. In haar nieuwe boek 'New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror' onderzoekt Patricia Pisters het werk van vrouwelijke filmmakers als Mati Diop, Lucile Hadžihalilović en Ana Lily Amirpour, die de taal van horror gebruiken.

monsterlijke moeders

Deze regisseurs zoeken de grenzen van het genre op en verrijken het met een scala aan emoties en vragen rond gender, etniciteit en diversiteit. Moordlustige vrouwen, getraumatiseerde vampieren, lustvolle heksen, monsterlijke moeders of kinderen, activistische furies of vrouwelijke Frankensteins – allemaal laten ze zien dat er ‘nieuw bloed’ door de hedendaagse cinema stroomt.

Patricia Pisters overhandigt het boek aan twee Nederlandse vrouwelijke regisseurs wier werk in het boek wordt besproken:  Esther Rots, regisseur van Retrospekt (2019) en Yfke van Berckelaer, regisseur van Lili (2019), een horror-short die deze avond ook wordt vertoond. Na de boekpresentatie volgt de vertoning van Évolution (Lucile Hadžihalilović, 2016).

Lili

De jonge actrice Lili (Lisa Smit – Netflix’s Ares) weet dat ze maar één kans heeft om deze auditie goed te doen. De oudere man (Derek de Lint – Soldaat van Oranje) bij wie ze auditie doet weet dit ook. Zo begint een confronterend kat-en-muis-machtsspel in deze single-shot #metoo horror.

Évolution

Het onheilspellende Évolution is gefilmd als de schemering: in het blauwe, unheimische halfduister spelen zich de meest vreemde zaken af, die voor ons lange tijd aan het zicht zijn onttrokken. De oceaan beukt woest op het geïsoleerde kustplaatsje met identieke witte stenen huizen, waar de jonge Nicholas op een dag een lijk in de zee vindt.

Hij begint vraagtekens te zetten bij zijn geordende leven in dit vulkanische plaatsje waar alleen moeders met hun zoontjes wonen. Waarom ziet iedereen er bijna hetzelfde uit, en wat spoken de moeders ’s nachts uit?

De presentatie van Patricia Pisters' nieuwe boek is gratis te volgen via YouTube, ook zonder account.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z