O fim do sem fim

Filmer en kunstenaar Cao Guimarães buigt zich vaak over maatschappelijke thema’s, maar vermijdt eendimensionaal engagement. In O fim do sem fim zijn globalisering en disruptieve nieuwe technologie de hoofdthema’s: wat als het bestaande handwerk verdwijnt? Guimarães laat ambachtslieden, boeren en handwerkers aan het woord, hun oplossingen voor de nieuwe tijd zijn verrassend origineel en speels. 

Een dorpje in Brazilië: spelende kinderen die touwtje springen op een stoffige landweg, de avond valt, een traag stromende rivier meandert door het landschap. Met een paar shots trekt de regisseur de kijker in zijn verhaal, dat verfrissend weinig van doen blijkt te hebben met de gebruikelijke aanpak van nieuws- en opinieredacties. Hier geen theorieën spuiende economen of hyperventilerende ondernemers uit Silicon Valley, maar ‘gewone mensen’ die ontspannen, wijs of grappend over hun leven spreken.

O fim do sem fim laat zien hoeveel creativiteit er schuilt in de ambachtslieden, boeren en handwerkers wier manier van leven door digitale technologie en globalisering onder druk komt te staan. Met de regisseur discussiëren ze over nieuwe mogelijkheden; moet werkelijk alles in het leven nuttig zijn? Zijn er ook manieren om werk en spel te verenigen? En hoe moeten we dit alles bezien in het licht van het scheppingsverhaal en de eeuwige vraag wat er eerder was: de kip of het ei? Hun antwoorden, vragen en filosofieën zijn een spel op zich.

Voor de soundtrack tekende het (audiovisuele) Braziliaanse kunstenaarscollectief O Grivo (1990) dat aan de haal gaat met de gebruikelijke opvattingen over beeld en geluid. Of zoals de regisseur zegt, in flamboyante Braziliaanse bewoordingen: ‘O Grivo is een soort paraplufabriek voor akoestische deeltjes; een bewaarmachine voor door ons vergeten expressieve akoestische alledaagsheid [...] een geluid dat buldert en weerkaatst in de speakers van de geschiedenis.’

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie