Olympische Spelen Amsterdam 1928

Op de slotavond van de Spelen vertoont EYE een gerestaureerde, niet eerder vertoonde documentaire over de Olympische Spelen in Amsterdam (1928). Sporthistoricus Jurryt van de Vooren geeft live commentaar bij opnamen van onder meer bokser Bep van Klaveren en Johnny Weismuller (Tarzan).  

In 1928 werd voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen een officiële film van het evenement gemaakt. Van eerdere edities bestonden wel opnamen voor bioscoopjournaals, maar een documentaire was een novum. De productie van de film leidde echter tot problemen met de Nederlandsche Bioscoopbond. De Bond wilde dat de film door een Nederlandse maatschappij zou worden gemaakt, en het organiserende comité wilde de rechten verkopen aan de hoogstbiedende. Dit leidde tot een conflict waarbij de productie uiteindelijk in handen kwam de Italiaanse filmmaatschappij LUCE. De Nederlandsche Bioscoopbond kondigde daarna een boycot tegen de film af, waardoor deze nooit in de Nederlandse bioscopen is vertoond. Het aantal voorstellingen in ons land bleef beperkt tot een handvol in het zogeheten niet-theatrale circuit, zoals hotels en verenigingsgebouwen. De vertoning in EYE kan dan ook worden gezien als de verlate bioscooppremière van de film.

Als resultaat van een initiatief van het Olympisch Comité, dat opdracht heeft gegeven alle bestaande olympische films digitaal te restaureren, is de documentaire weer beschikbaar voor vertoning. De restauratie was in handen van filmrestaurateur en -historicus Adrian Wood, die gebruik maakte van materiaal in de archieven EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  

Te zien zijn opnamen van bekende namen als bokser Bep van Klaveren (‘The Dutch Windmill’), het Finse hardloopwonder Paavo Nurmi, Johnny Weissmuller (die latere Tarzan-acteur) en de Nederlandse zwemkampioene Marie Braun. Opmerkelijk zijn ook beelden van het Italiaanse team dat de fascistengroet brengt tijdens prijsuitreiking door koningin Wilhelmina. De voorstelling in EYE wordt live van commentaar voorzien door sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Van de Vooren neemt ook enkele originele olympische objecten mee, zoals de medailles van 1928 en een klomp met de handtekening van Weissmuller, die in Amsterdam twee gouden medailles won.

Speciale aanbieding
Filmclubleden kunnen met korting naar de voorstelling en betalen €7,50 in plaats van €10,00 (geldig voor u en uw introducé; laat uw Filmclubpas zien bij de ingang van de zaal). Degenen die (ook) lid worden van de nieuwe EYE Klassiekers Club kunnen gratis naar deze voorstelling; hun namen worden genoteerd op de gastenlijst. Dit geldt ook voor degenen die zich al eerder voor de Klassiekers Club hebben aangemeld.

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.