Onderdeel van Francis Alÿs, Eye on Art

On Francis Alÿs

Interview tussen Jaap Guldemond, Hoofd Tentoonstellingen en curator van Eye, en kunsthistoricus Sacha Bronwasser, die dieper ingaan op het werk van Francis Alÿs, aan wie Eye een expositie wijdt. Met vertoning van onder meer zijn korte films Don’t Cross the River Before You Get to the River (2008), El Gringo (2003) en Paradox of Praxis 5 (2013).

Francis Alÿs (België, 1959), opgeleid als architect in België en Venetië, verhuisde in 1986 naar Mexico-Stad, waar hij zich meer en meer als beeldend kunstenaar ontwikkelde. Tijdens zijn vele wandelingen in de stad begon hij het dagelijkse leven in en rond de Mexicaanse hoofdstad te bestuderen en vast te leggen door middel van simpele, maar vaak hele treffende performatieve acties. Het zijn subtiele ingrepen in het dagelijks leven, die hij vastlegt met behulp van video, fotografie, tekeningen en schilderijen.

speelgoedhond

Zo sleepte Alÿs een ijzeren, magnetisch geladen speelgoedhond door de straten waarmee hij allerlei soorten metaal van de straat bijeen raapte, en wandelde hij met een lekkend blik groene verf langs de Green Line, die in 1948 de grens vormde tussen Israël en Jordanië. Later in zijn carrière reisde Alÿs als een ‘embedded war-artist’ naar Afghanistan en vanaf 2016 verblijft Alÿs veel in Irak waar hij optrekt met een Koerdisch bataljon en in vluchtelingenkampen verblijft. Voor zijn werk won Alÿs in 2018 de Eye Art & Film Prize.

Dit programma biedt verdieping en context aan Children’s Games, het werk dat centraal staat in de tentoonstelling, en laat meer zien van de denkwereld van Alÿs en de thema's die hij behandelt.

groot blok ijs

Terugkerend thema in het oeuvre van Francis Alÿs zijn de begrippen 'grens' en 'de vreemdeling. In zijn korte film Paradox of Praxis: Sometimes Making Something Leads to Nothing uit 1997 duwt de kunstenaar Francis Alÿs negen uur lang een groot blok ijs door de drukke straten van Mexico-Stad totdat het ijs volledig is gesmolten. Deze toegewijde Sisyfusarbeid is een terugkerend beeld in zijn werk waardoor hij ook wel de ‘architect van het absurde’ is genoemd. Ook te zien zijn onder andere Don’t Cross the River Before You Get to the River (2008 ) en El Gringo (2003).

tentoonstelling

'On Francis Alÿs' is onderdeel van de programmering rondom de tentoonstelling Francis Alÿs - Children's Games. In dat kader wordt later op deze avond ook de film Los olvidados (Luis Buñuel, 1950) vertoond (kaartjes hiervoor moeten los gekocht).

voor 04 feb 2020 19:15

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.