Bekijk trailer

one_two_three_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

One, Two, Three

Een spervuur van grappen, oneliners en bon mots wacht de kijker van One, Two, Three, een van de weinige niet Oscargenomineerde Billy Wilder-films. James Cagney, ster van de jaren dertig en veertig, is de ambitieuze Coca-Cola-man in West-Berlijn die heel Europa aan de cola wil brengen en daar alles voor over heeft. Tijdens de opnamen verrees de Berlijnse Muur.

Cagney wordt als Coca-Cola-employee ‘C.R. MacNamara’ opgezadeld met de opdracht om op Scarlett Hazeltine, de springerige dochter van zijn baas, te passen. Als MacNamara ontdekt dat Scarlett ervandoor is gegaan naar Oost-Berlijn, verslingerd is geraakt aan de communistische jongeling Otto Ludwig Piffl (Horst Buchholz, de ‘Duitse James Dean’) en zelfs van hem in verwachting is, barst de komedie los. Hoe zal de ambitieuze colaman zich hieruit redden, helemaal nu zijn baas ieder moment in Berlijn kan landen?

overijverige klerk

Wilder werkte weer samen met zijn favoriete scenarist I.A.L. Diamond, met wie hij ook The Apartment en Some Like It Hot schreef. Het resultaat is een komedie waarin de grappen over het bedrijfsleven, de Koude Oorlog en overijverige multinationalklerken met de snelheid van een repeterend Uzi-geweer worden afgeleverd.

snelste film aller tijden

Op 62-jarige leeftijd lijkt James Cagney in de vorm van zijn leven en praat hij nog nerveuzer dan in zijn glorietijd. ‘We wilden de snelste film aller tijden te maken’, zei Wilder in een terugblik, en in die missie slaagde hij volledig.

One, Two, Three viel oorspronkelijk niet in de smaak bij de Berlijners ("Was uns das Herz zerreißt, das findet Billy Wilder komisch") maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een cultfilm. In 1985 werd de film opnieuw uitgebracht in Berlijn en trekt sindsdien volle zalen.